Рибари в Бургаско се готвят да бойкотират Никулден
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Ноември 2017 09:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рибари в Бургаско се готвят да бойкотират Никулден

/КРОСС/ Рибарите от Бургаско се готвят да бойкотират Никулден и обвиняват държавата, че погребва дребния риболов. Причината е, че близо 200 от тях са получили заповеди от Агенцията по рибарство и аквакултури (ИАРА) за отнемане на лицензите им.

„Не мога да вляза в морето, не мога да си нахраня семейството, моля се на колегите да ме вземат. Тази забрана е в ущърб на рибарите", заяви Кольо Върбанов пред БТВ. По думите му се взимат лицензите от малките рибари и се дават на големите кораби. 

Според директор на ИАРА Галин Николов е спазена процедура в закона. Той обясни, че България има ограничен риболовен капацитет и за да има лицензи за нови кораби и лодки трябва да бъдат отнети съществуващите.
„Отнемаме от хора, на които не им е нужно и даваме на тези, на които е", каза Николов.

Администрацията е преценила кои лицензи да отнеме на базата на деклариран нулев улов в рибарски дневници. Задължението за попълване на дневниците обаче е отпаднало преди две години. Рибарите са недоволни и от това, че не са били уведомени за отнемането на разрешителните си. Според агенцията най-лесно ще е да се промени закона и така всички страни в спора ще бъдат доволни