Ангелкова за акциите на Симеонов: Трябва да бъдем внимателни за начина, по който се извършват проверките.
Секция: Туризъм
24 Ноември 2017 10:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ангелкова за акциите на Симеонов: Трябва да бъдем внимателни за начина, по който се извършват проверките.

/КРОСС/ Законът за туризма трябва да се спазва навсякъде, но трябва да бъдем внимателни за начина, по който се извършват проверките. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за предаването „Здравей, България" по "Нова телевизия" във връзка с проверките на дискотеките в Слънчев бряг на вицепремиера Валери Симеонов през миналото лято.

„Нямаме проблем нито с коалицията, нито с вицепремиера Валери Симеонов. Но по някои теми имаме различни гледни точки, което е абсолютно нормално. Както в една къща, така и в едно управление министрите могат да имат различни мнения по една тема. Така че е важно тези различия да се дискутират и да се вземе решение, което е максимално добро за обществото", обясни тя.

Преди дни Симеонов заяви в телевизионно интервю, че на общественото обсъждане на въпроса са били поканени "мутренски групировки, които държат най-доходните плажове". Министърът отхвърли това обвинение с аргумента, че на последната дискусия са присъствали организации като КРИБ, АИКБ, Съюзът на собствениците в "Слънчев бряг" и политици:

"Поканили сме всички заинтересовани организации, които са изразили мнение по въпроса. И 90% от тях са абсолютно против пълното премахване на преместваемите обекти. Ние като министерство искаме да чуем всички гледни точки и сме поканили абсолютно всички заинтересовани организации, които са изразили мнение в тази посока и повече от 90% от тях са абсолютно против пълното премахване на преместваемите обекти. Министерството на туризма още със самото си създаване винаги е прокламирало, че трябва да има специален статут на националните курорти, трябва да има ред и трябва законът да се спазва, но не и пълна забрана на всички плажове и преместваеми обекти. Това ще доведе до абсолютно различно предлагане на туристическия продукт. В момента само заетите, които работят на т.нар. преместваеми обекти лятото, са стотици хиляди и сред тях основно са семейства, изхранващи се само по този начин. За мен трябва да има много по-строг ред, който обсъждаме в момента с промените в Закона за туризма. Трябва да се разчистят тези обекти, които не отговарят на определените схеми", обясни тя.

Ангелкова уточни, че през последните години е отчетен устойчив ръст в туризма, което показва, че държавата е на прав път. „И макар и с малки крачки трябва да превърнем България в целогодишно устойчива дестинация, която да има ръст между 6 и 8%".