Паргов: Днешните поколения се нуждаят от друг прочит на историята преди 1989-а
Секция: Интервюта
24 Ноември 2017 10:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Паргов: Днешните поколения се нуждаят от друг прочит на историята преди 1989-а

/КРОСС/ Бившият министър на културата Георги Йорданов представи книгата „Откровения" - втория том от своята поредица „Притаени мигове". Това стана в централата на столичното БСП по покана на председателя на организацията Калоян Паргов. Във връзка с откровенията, личността на Георги Йорданов, Калоян Паргов отговори на няколко въпроса на агенция КРОСС.

- С какво се откроява личността на Георги Йорданов. Защо трябва да се запознаем с откровенията му?

- Каквото и да кажем за Георги Йорданов или ще е много малко, защото за своите над 80 години дълъг житейски и политически път той е доказал, че националните и държавните интереси стоят над личните, още по-малко партийните, което особено в днешно време е пример за подражание. Разбира се, честта, която оказа на градската организация, за първи път представянето пред партията да бъде тук в София е може би следствие и на това, че той е бил един от изявените първи секретари на градския комитет на комунистическата партия в София и пряк участник в периода на съвременно и модерно развитие на София - жалони, които са поставени във времето и са основа за това, което правим ние днес. Защото много често днес се увличаме по елементарните, бих казал размисли и страсти, че всичко започва днес и сега, че всичко започва с нас и завършва с нас. Истината е, че работим върху основите на една България, създадена назад преди 30-40-50 години - в периода между '60-а и '90-а година, когато наистина България направи така, че да бъде в първите 30 държави по развитие - във всяка една област - промишленост, селско стопанство и с високи достижения на културата и изкуството. Този втори том от поредицата „Притаени мигове" - „Откровения", показва и неговата безпощадност към самия себе си. От позицията на времето и събитията, за които много спекулативно се говори в последните 28 години. Но както се казва, както и има една поговорка, изречена от Аристотел - „Платон ми е скъп приятел, но истината ми е по-скъпа", защото днешното българско общество и днешните поколения имат нужда от един друг прочит, различен от този на прехода, който беше направен и нарочно, за да може да обезпечи едни или други политически цели, които бих нарекъл антибългарски или антинационалният интерес, за да доведе дотам една средно голяма държава с многовековна история да бъде на опашката на държавите членки на Европейския съюз на прага на председателството ни, от което ние самите не си даваме сметка какви ползи и възможности можем да извлечем.

Искам да благодаря на автора на книгата, на човека, на държавника Георги Йорданов за този безспорен исторически принос в най-новата новата история на България, затова че открехна завесата на едни събития, от първо лице като пряк участник, за да може ние всички четейки и двете му книги, да можем сами за себе си дадем тази равносметка - следовници на кои сме. Да разберем, че България е имало и преди нас, ще има и след нас. И ние трябва да сме на висотата, не само на политическата, а най-вече и на националната отговорност, за да можем да мислим за бъдещите поколения и за нашето отечество, както той самият нарича България.

- Кое качеството му, на което вие се възхищавате и от което всички днешни държавници трябва да взимат пример и да подражават.

- Безспорно експресивността на изказа. Владеенето на езика до съвършенство. Боравенето, включително и с примери от световната и нашата литература, за да може да докаже правотата на своите тези. И с този, наистина държавнически и национален, бих казал, подход, да се извиси над низките страсти. Нещо, което днес... много се увличаме, включително и самите ние политиците, и даваме лош пример на обществото, защото тръгвайки по този път на дребни боричкания и заяждания, който самият Георги Йорданов отрича, недолюбва , не толерира - наистина не може да стигнем до пътя на истината и прогреса, за който ние всички декларираме, че се борим, а накрая резултатите видимо показват точно обратното. Така че възхищавам се точно на тази негова експресивност и на това владеене на езика до съвършенство в изказа и тезите, които той споделя пред съмишленици и различни аудитории. Не само политическите, но и свързаните с развитието на културата, проблемите на София , за които той видимо още се вълнува и работи всячески.

- В духа на заглавието на книгата „Откровения" - откровени ли са днешните държавници?

- От дистанцията на времето тези откровения звучат някак си исторически чрез своя принос, оценени по достойнства от немалко литературни критици. Но откровения в голямата политика е свързано с това да можеш да прозираш през държавния интерес да можеш да го отстоиш, не само вътре в своята държава, да го извисиш над дребните политически боричкания, но и да го устоиш на международната сцена, за което се изисква и знание, и задълбоченост, и талант, и много политическа подготовка. Нещо, което не се прави, особено в последните 28 години, когато много лаици, както самият той казва - цитирам го директно, се занимават с неща, които не са им присъщи.

Автор: Андрей Боровинов