Парламентът задължи министър Петкова да не признава вина по делото срещу БЕХ
Секция: ПОЛИТИКА
24 Ноември 2017 10:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Парламентът задължи министър Петкова да не признава вина по делото срещу БЕХ

/КРОСС/ Парламентът проведе заседание при закрити врата, след като беше внесена извънредна точка в дневния ред, свързана с делото на Европейската комисия (ЕК) срещу Българския енергиен холдинг (БЕХ) за възможна злоупотреба с господстващо положение на газовия пазар от страна на дъщерните му държавни дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".

Проектът за решение за предприемане на необходимите действия за приключване на делото е по искане на народните представители от БСП Таско Ерменков и Жельо Бойчев.

По време на закритото заседание народните преставители с пълно единодушие са гласували в подкрепа на приключването на делото без признаване на нарушенията, за които се твърди, и без поемане на отговорност за тях, включително относно евентуална финансова санкция. С решението Народното събрание възлага на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да предприеме всички необходими действия за защита на интересите на страната ни и на дружествата Български енергиен холдинг, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", в това число и действия за обжалване на евентуално забранително решение.

Закритото заседание се наложи заради числата, които са били изложени по време на това заседание, които не са достояние на медиите.

„Възложихме на енергийния министър да защити интересите на България и на Групата БЕХ", обясни след заседанието Таско Ерменков, цитиран от „Фокус".

„Взехме решение да бъде на закрито заседание, защото касае проблеми, които са свързани с национална сигурност. Няма как по същество да коментирам какво е решението. От 179 присъстващи в залата 179 души гласуваха „за" това решение. Защитаваме национален интерес и суверенитет и се опитваме да бъдем в полза на държавата за това, за което хората са ни избрали в парламента. Става въпрос за дела на ЕК срещу България, но когато има политическа воля и поставяме интереса на държавата на първо място, се постига консенсус във вземането на тези решения", заяви Ерменков и уточни, че не може да коментира дали страната ни ще плаща нещо.

„Когато информацията стане публична, вие ще я научите първи. Задължихме министъра на енергетиката да предприеме всички мерки, за да защити интересите на България и на дружествата от групата на БЕХ. Възложихме на ресорния вицепремиер да проконтролира дали министъра си върши работата. Докато няма окончателно решение по даден въпрос, винаги България има ходове и перспективата да бъдем полезни на държавата и да не допускаме излишни разходи на финансови средства", допълни Ерменков.

По думите му ЕК решава дали ще има глоба и като излезе това решение, то ще бъде публично.

„Не се съгласихме да признаем вина, така че няма да произнасят никакви щети. Приехме решението с пълно единодушие. Не е от интерес на България, в това число и на журналисти и зрители да влизаме в подробности, които биха могли да компрометират едно решение, което днес взехме с единодушие", каза още депутатът от БСП.