Мария Габриел: В Европа има недостиг на 300 хиляди IT специалисти
Секция: Технологии
24 Ноември 2017 11:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мария Габриел: В Европа има недостиг на 300 хиляди IT специалисти

/КРОСС/ В Европа има недостиг на 300 хиляди IT специалисти и България може да бъде лидер за справянето с това предизвикателство. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел след откриването на Националната програма „Обучение и IT кариера", което е част от Европейската седмица на професионалните умения, предава „Фокус".

Символичният старт на програмата бе даден от еврокомисарят Мария Габриел и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Тя ще даде възможност на 250 български ученици от цялата страна за безплатно тригодишно обучение по професия „Приложен програмист".

„В момента в Европа има недостиг от 300 хиляди IT специалисти, а нашите анализи показват, че до 2020 г. това число ще бъде 500 хиляди.

Днешното събитие е прекрасен пример как можем да отговорим на това предизвикателство, защото само когато има връзка между училището, университета и бизнес пазара на труда, можем да имаме подготвени специалисти.

И нещо повече - те да владеят новите цифрови технологии, защото други стряскащи числа, с които разполагаме, са, че след 2020 г. над 90% от работните места ще изискват основни цифрови умения, а в момента само 37% от активната работна сила на Европа ги притежава. Това е едно невероятно предизвикателство, но всички заедно можем да направим така, че да се справим с него. Защото новите технологии вече не са само за IT специалистите. Те са част от ежедневието ни и променят начина ни на работа, учене и живеене. Затова изказвам възхищение към младите хора на България, че приемат това предизвикателство не със страх, а с мотивация. И поздравления за България, че показва как институциите могат да бъдат мост между партньорите. И благодарение на общите ни усилия да покажем, че България може да бъде лидер в това предизвикателство, пред което е изправена цяла Европа", каза още еврокомисарят Мария Габриел.