89 са случаите на хепатит А в Раковски
Секция: Здраве
24 Ноември 2017 12:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
89 са случаите на хепатит А в Раковски

/КРОСС/ Общо 89 са случаите на хепатит А при епидемичния взрив на заболяването в град Раковски. Това обяви пред радио „Фокус" д-р Моника Троянчева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести" към Регионалната здравна инспекция. По думите ѝ случаите на заразени с хепатит А започват още от 16 август.

„Голяма част от регистрираните случаи на заболяването са открити от общопрактикуващите лекари, изпълняващи инструкциите да наблюдават контактните. Обстановката не е толкова тревожна, колкото изглежда отстрани. 89 случаи от август досега наистина са епидемичен взрив от хепатит А, който не е по-различен от останалите наблюдавани в Пловдивска област. Обикновено всяка година се регистрира подобен епидемичен взрив, имайки предвид високия процент малцинствено население в нашата област", коментира д-р Моника Троянчева.

Тя посочи, че към момента случаи на хепатит А се регистрират и в още няколко населени места.

„Няма опасност да се разрасне и разпространи заболяването. По-скоро има възможност това да се случи чрез хора, които от едно място отиват на друго. Винаги може да се пренася такава инфекция. Освен това, фактът че вече в определени места има епидемични взривове от вирусен хепатит А, докато не мине максимален инкубационен период, ще има още единични случай. Никой не може да очаква, че с магическа пръчка ще се прекъснат заболяванията", каза още специалистът от Регионалната здравна инспекция в Пловдив.

Д-р Моника Троянчева подчерта, че основната превантивна мярка при тази инфекция е спазването на строга лична хигиена.
„Трябва да се насърчават децата, особено по-малките, в това отношение", посочи тя.