Проф. Михайлов към Ананиев: Какви мерки ще вземете за справяне с тежкото финансово състояние на болниците?
Секция: Здраве
24 Ноември 2017 12:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Михайлов към Ананиев: Какви мерки ще вземете за справяне с тежкото финансово състояние на болниците?

/КРОСС/ „Известно е тежкото финансово състояние на болниците в страната. Болницата във Враца е с 13 млн. лв. задължения, от които 7 млн. са пресрочени и за съжаление трябва да изплатят още 3 млн.лв. за лихви върху неизплатените главници. Заради тежкото състояние са напуснали 120 души от личния състав на болницата, което поставя региона в много сериозно състояние по отношение на възможността за осигуряване на ефективна здравна помощ, а това е част от националната сигурност на страната". Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България" проф. Георги Михайлов от парламентарната трибуна.

Той посочи и други примери - болницата в Ловеч, Поморие, Дряново.

„В тежко състояние са и много големи университетски болници от стратегическо значение за България. Задълженията на болниците в България към дистрибуторите надвишава 0.5 млрд. лв. Какви мерки предвижда министерството на здравеопазването за справяне с този толкова сериозен проблем?", попита депутатът министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Проф. Михайлов посочи данни от доклада на Евростат за състоянието в здравния сектор, в който правят впечатление два много сериозни факта: „България е на първо място по брой на хоспитализации на 1000 души население."

Според него сериозен проблем е разрастване на броя на болничните заведения, при паднала здравна карта и желанието на определени среди, които имат интерес такава карта въобще да не бъде създавана, както и безконтролното хоспитализиране на български граждани с цел източване на финансовия ресурс на касата.

„Вторият въпрос е механизмът на финансиране - т.нар. клинични пътеки. Като механизъм трябва да бъде обект на една много сериозна професионална дискусия с участие на екипа на министерството, но и на други институции в България. За да можем в края на 2018 година, да сме наясно какъв ще бъде механизмът на финансиране на здравната система, иначе тези дългове няма да бъдат намалени, а ще създадат все повече проблеми както на правителството, така и на хората", категоричен е проф. Михайлов.