Увеличава се броят на преждевременно напускащите училище
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Ноември 2017 18:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Увеличава се броят на преждевременно напускащите училище

/КРОСС/ Увеличава се броят на преждевременно напускащите училище у нас, обратно на общата тенденция в страните от Европейския съюз. Това сочи докладът на Еврокомисията за образованието в България, цитиран от БНР. Големият брой на отпадащите се свързва със социално-икономически фактори, трудности от образователен характер и във все по-голяма степен - емиграцията.

Обхващането на децата на възраст между 4 и 7 години от системата е на ниво 89 процента и остава под целта на Европейския съюз, която е 95 на сто. Ниските образователни резултати са широко разпространени сред учениците в неравностойно положение, а недостатъчната интеграция на ромите възпрепятства тяхното социално-икономическо приобщаване. Резултатите по отношение на основните умения от международното изследване ПИЗА продължават да са от най-ниските в Европейския съюз.

Разходите за образование се увеличават, но са ниски в сравнение със страните от Съюза. Целта на мониторинга е да даде информация, която да послужи при провеждането на националните дебати за образователни реформи, каза ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев.