Валентин Радев прехвърли вината на други министерства и институции за жертвите по пътищата
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Ноември 2017 16:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Валентин Радев прехвърли вината на други министерства и институции за жертвите по пътищата

/КРОСС/ Само за седмица при катастрофи у нас са загинали 31 души. Това преобръща статистиката и жертвите от началото на тази година вече са повече в сравнение със същия период на миналата. Това обяви в парламента министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той призова да бъдат взети превантивни и комплексни мерки, за да спрат зачестилите катастрофи с човешки жертви.

"Сутринта видях справката, стигнали сме минус 40 загинали, сравнени с миналата година. Бяха 60 само преди малко повече от 15 дни. За една седмица жертвите са 31. В тази посока се вглеждаме много и се опитваме да променяме нещата към по-добро", коментира Радев.

В отговор на въпрос предвиждат ли се допълнителни патрули в участъка от АМ „Тракия", където двама души пострадаха при верижна катастрофа в петък сутрин, министърът коментира:

„Точно там не предвиждаме. Знаете, че направихме това, което трябва в участъка при село Микре. Там ги удвоихме за следващия почивен ден, но не можем да правим така постоянно.

Трябва да се взимат други мерки и то преди това, а не след, както стана при случая с Микре. С мерките искахме да не се случват повече такива неща, защото очевидно има недостатъци, не само от гледна точка на контрола. За да „разсея малко огъня от МВР, да се изразя военно, гледайки терена там и с АМ „Тракия" е същото, казвам, че за това което се случва по пътищата има много други отговорни преди МВР. Не го казвам, за да извинявам министерството. Ние си знаем мястото, но винаги се обясняваме ние.

Има пътища, на общините в населените места, а за другите си има министерство. Има и други хора, които отговарят за обучението, което е много важно, и за транспортните средства също. Най-накрая се появяваме ние, които контролираме лошите, наказваме и се опитваме да накараме нарушителите да не нарушават закона и правилата за движение по пътищата", коментира Валентин Радев.

„Всичко това изкристализира в съвкупност и винаги аз или колегите заставаме, за да обясняваме какво се е случило. Всички отговорни по тази пътека, която изрисувах накратко, говорили сме със всички, които са по веригата, трябва да направим нещо, за да увеличим натиска", заяви вътрешният министър.

На въпрос има ли данни за повишаване на престъпността, конкретно на убийствата той поясни: „Не, не са ми докладвали, че има някакво повишаване. Вероятно картината някъде става по-тъмно червена, след известно време ще стане обратното. Няма нещо, което да е тенденция, за да взимаме някакви по-особени мерки".