Войниците напуснаха улиците на Хараре
Секция: ПОЛИТИКА
26 Ноември 2017 09:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Войниците напуснаха улиците на Хараре

/КРОСС/ Войниците и бронетранспортьорите, които бяха разположени край правителствените сгради и министерствата в зимбабвийската столица Хараре, се върнаха в казармите.

Животът в града се връща към обичайния си ход след оставката на Робърт Мугабе и встъпването в длъжност на новия президент, информира бТВ.

Обстановката по улиците е спокойна, магазините, пазарите и ресторантите работят, вече нищо не възпрепятства уличното движение. Обсъждането на политическата ситуация се премеси в печата и социалните мрежи.

Особено коментирана е речта на новия президент Емерсън Мнангагва, в която той обеща да осигури икономическо възстановяване на страната и равни възможности за всички нейни граждани.

В центъра на вниманието е и въпросът за евентуално съдебно преследване срещу задържаните от военните членове на правителството и на управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт" (ЗАНУ-ПФ), както и разпределянето на постовете в новото правителство.

Съдът остави под стража до понеделник бившия министър на финансите и икономическото развитие Игнейшъс Чомбо, на когото са повдигнати обвинения в корупция.

В понеделник съдът ще обсъди възможността да го освободи под гаранция. Министърът е обвинен в разхищаване на средства, възлизащи на общо 3,6 милиона долара.

В ареста остава също водачът на младежкото крило на ЗАНУ-ПФ Кудзи Чипангу. Чомбо и Чипангу бяха част от група, оформила се около съпругата на бившия президент Мугабе - Грейс, наречена Г40 (Generation 40) и представляваща по-младото поколение в партията.

Редица нейни членове бяха задържани от военните и полицията по обвинения в злоупотреби по време на събитията преди оставката на Мугабе на 21 ноември.