Поскъпват левовите заеми за граждани
Секция: ИКОНОМИКА
28 Ноември 2017 08:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Поскъпват левовите заеми за граждани

/КРОСС/ Левовите заеми за граждани поскъпват през октомври, сочат данните на БНБ. Годишният процент на разходите (ГПР), който включва освен лихвите и всички такси по кредитите, по потребителските заеми в левове се повишава до 10,40%, при 10,34% за септември.

При жилищните кредити в левове има минимален ръст на ГПР до 4,31%. Същевременно заемите за домакинствата в евро през октомври стават по-евтини. ГПР на потребителските заеми в евро е 5,24%, като тези кредити са близо два пъти по-изгодни от левовите. Същевременно ГПР по жилищните кредити в евро е 4,42%, което ги прави малко по-скъпи от заемите за покупка на дом в левове.

Наред с поскъпването на левовите кредити, през октомври леко се повишават и лихвите по новите депозити за домакинствата. Лихвите по левовите влогове на граждани се повишават до 0,38%, а по тези в евро се вдигат от 0,26% за септември на 0,31% за октомври. Явно хората избират къде да влагат парите си по това кои банки дават по-високи лихви.

По отношение на бизнеса обаче през октомври падат лихвите както по кредитите, така и по депозитите в левове. При фирмените влогове в евро се отчита леко покачване на лихвите. При малките бизнес кредити в размер до 1 млн. евро, договорени в левове, лихвите падат от 4,2% на 3,8%, а по тези в евро - от 3,41% на 3,04%. При големите кредити в размер над 1 млн. евро също има сериозно понижение на лихвите само в рамките на месец. Лихвите по големите кредити в левове падат от 3,72% на 2,93%, а по тези в евро - от 3,26% на 2,47%.

При фирмените депозити в левови през октомври лихвите падат до 0,18%, при 0,24% за предходния месец септември. Лихвите на бизнес депозитите в евро обаче се покачват до 0,39% при 0,30% за септември. Оказва се, че фирмите може да държат спестяванията си в евро при близо два пъти по-изгодни условия, отколкото ако са в левове.