Тръгнете по пътя на бирата с Оли Смит
Секция: ЛЮБОПИТНО
28 Ноември 2017 09:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тръгнете по пътя на бирата с Оли Смит

/КРОСС/ „Оли Смит по пътя на бирата" - поредицата за ценителите на пивото, а и не само, отново е на екран по Travel Channel. Оли отново ще ни разведе в дебрите на изкусителни дестинации.

По случай предаването Travel Channel организира и специално парти в известна столична бирария, на която запозна гостите с първите стъпки на Оли Смит в новия сезон на поредицата. Като за начало той ще ни разведе из крафт пивоварните в САЩ.

Или занаятчийски пивоварни. Така поне по-добре обяснява понятието крафт Свилен Кириловски - специален гост на презентацията, авторът, който стои зад бирения блог bforbeer, а също така ценен кадър в журито на различни конкурси за домашно приготвени бири.

Той ни разкрива, че крафт пивоварните най-често са малки семейни пивоварни. Те обаче набират все по-голяма популярност. Защото именно те предлагат един по-различен вкус. Те позволяват експерименти. Свилен Кириловски ни разкрива, че крафт бирата се е превърнала в истинска мода в САЩ в последните 10-15 години. Те вече заемат един немалък процент от пазарния дял, което поражда и парадокса, че големи компании също започват да се опитват да представят свои продукти за крафт бири. В България също вече навлиза модата на занаятчийската бира. Макар и още да не заема подобаващ процент от пазарния дял, те вече си е хит сред ценителите на кехлибарената течност и вече има около 15 такива малки пивоварни, както и заведения, които приготвят бира на място.

Крафт бирата се оказва, че разбива и едно голямо клише, че бирата е мъжко питие. Всъщност има много жени пивовари и то добри, разкрива ни Свилен Кириловски, като признава, че и самият той се отдава на „терапията" сам да си приготвя бира в домашни условия. И разкри на гостите на презентацията, че всъщност изобщо не е толкова сложно всеки един любител на бирата да си я приготви у дома.

„Има две най-социални напитки. И една от тях е бирата. - казва специалистът. - Казваме хайде да излезем на по бира или хайде да излезем на по кафе. А не нещо друго".

И така Оли Смит също ще излезе на по бира, като ще направи съпричастни с това и зрителите.

А кой е Оли Смит?

Всъщност той е доказателството за обаянието на бирата. Истински ценител на виното, който впоследствие се е превърнал в любител на бирата. Оли Смит е един от най-популярните водещи във Великобритания. Наричан е кралят на виното и бирата, има издадени 4 книги, посветени на най-добрите комбинации храна-напитки, има свой винен бар и ресторанти на няколко круизни кораба.

Има и ...мобилно приложение за вино.

Толкова е запленен от темата, че е разработил и своя лимитирана серия за чаши за вино. Оли е носител на многобройни награди, но най-ценна е първата. Защото всичко започва с нея- след участието му във "Винения идол", нещо като Мюзик айдъл, но за виното. Там успява да пребори 600 участника, сред които и потомотомствени сомелиери.

И така неговите фини вкусови рецептори, знания и заразителен ентусиазъм го нареждат сред 500-те най-влиятелни хора във Великобритания.

От днес всеки понеделник от 20 часа по Travel Channel българските зрители ще могат да се забавляват с втория сезон на предаването „Оли Смит по следите на бирата".

Оли ще ни поразходи из пивоварните в САЩ, за да ни разкаже за крафт бирата.

„В Колорадо опитах бира, направена от тестиси на бик. Ако трябва да съм честен, имаше много приятен вкус". - откровен е Оли, който във всеки епизод ще разкрива тайни при произвадството на кехлибарената напитка. „В Колорадо бяхме на рафтинг и се спуснахме надолу по реката. Беше ми интересно да науча, че именно водата от реката отива в пивоварната и допринася за специфичния вкус на местната бира. "
А какъв е вкусът на бирата в Аризона, наречена „Аризонска дивотия"?

Много свеж, защото е произведена от диня! Друга интересна съставка в крафт бирата, за която ще разкаже Оли е лимонената трева. Според него хората предпочитат произведените в малки пивоварни бири, защото вкусът им е по-плътен, по-вълнуващ, по- специален.

Те носят аромата на мястото, където се произвеждат, оставят усещането за общност, която носи духа на хората, които се събират в бирарията.

Къде още ще ни заведе Оли Смит, за да ни накара да оценим крафт бирата?

Ще пътуваме до Хюстън, Тексас, където той ще приготви собствена бира с любимите си съставки - ябълка, бъз и мед. В Сан Диего, Калифорния ще се отбие до булеварда на бирата.

Налейте си по една студена бира и се присъединете към „Оли Смит по следите на бирата" по Travel Channel.
И не забравяйте - бирата е напитка за познавачи.