/КРОСС/ „Оли Смит по пътя на бирата" - поредицата за ценителите на пивото, а и не само, отново е на екран по Travel Channel. Оли отново ще ни разведе в дебрите на изкусителни дестинации.
По случай предаването Travel Channel организира и специално парти в известна столична бирария, на която запозна гостите с първите стъпки на Оли Смит в новия сезон на поредицата. Като за начало той ще ни разведе из крафт пивоварните в САЩ.


Или занаятчийски пивоварни. Така поне по-добре обяснява понятието крафт Свилен Кириловски - специален гост на презентацията, авторът, който стои зад бирения блог bforbeer, а също така ценен кадър в журито на различни конкурси за домашно приготвени бири.
Той ни разкрива, че крафт пивоварните най-често са малки семейни пивоварни. Те обаче набират все по-голяма популярност. Защото именно те предлагат един по-различен вкус. Те позволяват експерименти. Свилен Кириловски ни разкрива, че крафт бирата се е превърнала в истинска мода в САЩ в последните 10-15 години. Те вече заемат един немалък процент от пазарния дял, което поражда и парадокса, че големи компании също започват да се опитват да представят свои продукти за крафт бири. В България също вече навлиза модата на занаятчийската бира. Макар и още да не заема подобаващ процент от пазарния дял, те вече си е хит сред ценителите на кехлибарената течност и вече има около 15 такива малки пивоварни, както и заведения, които приготвят бира на място.
Крафт бирата се оказва, че разбива и едно голямо клише, че бирата е мъжко питие. Всъщност има много жени пивовари и то добри, разкрива ни Свилен Кириловски, като признава, че и самият той се отдава на „терапията" сам да си приготвя бира в домашни условия. И разкри на гостите на презентацията, че всъщност изобщо не е толкова сложно всеки един любител на бирата да си я приготви у дома.
„Има две най-социални напитки. И една от тях е бирата. - казва специалистът. - Казваме хайде да излезем на по бира или хайде да излезем на по кафе. А не нещо друго".
И така Оли Смит също ще излезе на по бира, като ще направи съпричастни с това и зрителите.
А кой е Оли Смит?
Всъщност той е доказателството за обаянието на бирата. Истински ценител на виното, който впоследствие се е превърнал в любител на бирата. Оли Смит е един от най-популярните водещи във Великобритания. Наричан е кралят на виното и бирата, има издадени 4 книги, посветени на най-добрите комбинации храна-напитки, има свой винен бар и ресторанти на няколко круизни кораба.

Има и ...мобилно приложение за вино.
Толкова е запленен от темата, че е разработил и своя лимитирана серия за чаши за вино. Оли е носител на многобройни награди, но най-ценна е първата. Защото всичко започва с нея- след участието му във "Винения идол", нещо като Мюзик айдъл, но за виното. Там успява да пребори 600 участника, сред които и потомотомствени сомелиери.
И така неговите фини вкусови рецептори, знания и заразителен ентусиазъм го нареждат сред 500-те най-влиятелни хора във Великобритания.
От днес всеки понеделник от 20 часа по Travel Channel българските зрители ще могат да се забавляват с втория сезон на предаването „Оли Смит по следите на бирата".
Оли ще ни поразходи из пивоварните в САЩ, за да ни разкаже за крафт бирата.
„В Колорадо опитах бира, направена от тестиси на бик. Ако трябва да съм честен, имаше много приятен вкус". - откровен е Оли, който във всеки епизод ще разкрива тайни при произвадството на кехлибарената напитка. „В Колорадо бяхме на рафтинг и се спуснахме надолу по реката. Беше ми интересно да науча, че именно водата от реката отива в пивоварната и допринася за специфичния вкус на местната бира. "
А какъв е вкусът на бирата в Аризона, наречена „Аризонска дивотия"?
Много свеж, защото е произведена от диня! Друга интересна съставка в крафт бирата, за която ще разкаже Оли е лимонената трева. Според него хората предпочитат произведените в малки пивоварни бири, защото вкусът им е по-плътен, по-вълнуващ, по- специален.
Те носят аромата на мястото, където се произвеждат, оставят усещането за общност, която носи духа на хората, които се събират в бирарията.
Къде още ще ни заведе Оли Смит, за да ни накара да оценим крафт бирата?
Ще пътуваме до Хюстън, Тексас, където той ще приготви собствена бира с любимите си съставки - ябълка, бъз и мед. В Сан Диего, Калифорния ще се отбие до булеварда на бирата.
Налейте си по една студена бира и се присъединете към „Оли Смит по следите на бирата" по Travel Channel.
И не забравяйте - бирата е напитка за познавачи.