Държавният глава: Необходимо е всяко българско дете в чужбина да има достъп до българско училище
Секция: ПОЛИТИКА
28 Ноември 2017 10:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Държавният глава: Необходимо е всяко българско дете в чужбина да има достъп до българско училище

/КРОСС/ Българската общност в Кипър се ползва с изключително доверие. Тя се интегрира толкова добре благодарение на позитивното си отношение към кипърската държава и граждани. Това заяви президентът Румен Радев в Кипър по време на среща с представители на българската общност. Срещата със сънародниците ни в островната държава, се проведе в кметство Лакатамия, където по-рано държавният глава участва в церемония по откриването на улица, носеща името на Васил Левски.

"Изключително удоволствие е извън пределите на родината да срещам млади българи, съхранили своя език, култура и традиции, както и граждани на Кипър, които отлично говорят български език и пазят топли връзките си с България", каза държавният глава. Румен Радев даде висока оценка на приноса, който българите имат за икономическото развитие на кипърската страна.

„Необходимо е всяко българско дете да има достъп до българско училище. Вниманието към младите хора и работата с тях е и работа за едно по-добро бъдеще на всички нас", каза още Румен Радев. Президентът оцени високо усилията на българите, благодарение на които са отворени десет български съботно-неделни училища в Кипър, извършват се богослужения на български език в местна църква, развива се българската журналистика и е създаден български театър. "Това чувство за принадлежност доказва, че българският дух в Кипър е жив и връзките между двата народа са силни и приятелски", заяви държавният глава.

По време на дискусията с представителите на българската общност бяха обсъдени теми, свързани с подобряването на възможностите за образование и интеграция на българите в чужбина и защитата на правата им както от българските, така и от чуждестранните институции. Акценти в разговора бяха перспективите за кандидатстване на нашите сънародници в български университети, както и възможностите страната ни да подкрепя изкуството, науката и журналистиката, създавани от българи в чужбина.