Държавният глава: Високо ценим създадените условия от Кипър българите в страната да работят свободно и да се интегрират в обществото
Секция: ПОЛИТИКА
28 Ноември 2017 15:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Държавният глава: Високо ценим създадените условия от Кипър българите в страната да работят свободно и да се интегрират в обществото

/КРОСС/ България високо цени усилията на кипърската страна да създаде условия за българските граждани да работят свободно и да бъдат интегрирани в кипърското общество, заяви президентът Румен Радев, който през втория ден от посещението си в Република Кипър се срещна с председателя на парламента Деметрис Силурис. Президентът изрази признателността си към парламента на Кипър, който първи ратифицира Договора за присъединяването на България към ЕС и прие законодателство за отваряне на кипърския трудов пазар за български работници.

По време на срещата Румен Радев и Деметрис Силурис обсъдиха перспективите за последващо развитие на отношенията между България и Кипър, насърчаването на диалога между законодателните органи на двете държави, както и средствата за увеличаване на образователния и културен обмен. Подготовката и приоритетите за предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, също бяха сред акцентите на срещата.

"Сътрудничеството между България и Кипър в сферата на енергетиката има огромен потенциал. Страната ни има готовност да вземе участие в различни проекти, заедно с Кипър, за постигане на диверсификация на маршрутите за пренос на газ към Югоизточна Европа", подчерта Румен Радев. Държавният глава открои значението на проекта за газов интерконектор между България и Гърция, който има потенциал да осигури енергийна свързаност на страната ни и с други държави от региона на Средиземно море.

Деметрис Силурис благодари за предоставената от България възможност кипърски студенти да се обучават и да получават стипендии от български университети. „Народът ни цени високо и помощта, която България оказа на кипърските бежанци по време на конфликта през 1974 г.", заяви Деметрис Силурис. Председателят на кипърския парламент запозна българския държавен глава и с усилията на страната да се утвърди като фактор за утвърждаване на стабилността в региона на Източното Средиземноморие.