Повечето нации развиват хуманизъм, а ние сме развили човещина
Секция: Коментари
30 Ноември 2017 15:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Повечето нации развиват хуманизъм, а ние сме развили човещина

/КРОСС/ Андрей Райчев представи в "12+3" новата си книга "Време и всичко", написана съвместно с Александър Андреев.

"Книгата е предупреждение. Човек много трудно забелязва, когато промяната е бавна. Светът смени характера си. Има много големи промени. Оръжията ни не работят не защото не са добри, а защото опасностите са други и не се осъзнават", каза Райчев.

"Хората за пръв път масово се групират в обединения за бъдеще. Нацията престава да е единицата, в която се състои новото.

Преходът е свършил в смисъл, че собствеността се преразпредели. Продължаваме да сме сред първите по недвижимост. Собствеността се раздаде. Почти цялата. Това е може би най-несправедливият шоков процес, който се е случвал. Но той свърши, настоя Райчев.

Неравенствата нарастват. Но това не е този вид неравенство, с който сме свикнали. Едни ще живеят два-три пъти по-дълго от други. Единият ще работи, другият ще бъде домашен любимец и ще го хранят. Осъзнатата опасност е половин опасност. Няма да се отървем само с осъзнаване. Трябва да се поставят под контрол определени видове изследвания, като бъркането в ДНК и изкуственият интелект, смята Райчев.

За жалост, консуматорът е безкрайно доволен от живота. си. Хленчи много повече от баща си и дядо си. Съвременният човек, говорим за златния милиард, живее така, както никой от предците му. От това произлиза един инстинкт - не искам друго, искам повече. Винаги хората са искали друго. Сега искат повече. А това е грешка. Структурата е лоша. Той иска мир и ръст. До това се свежда формулата на властта в целия свят", отбеляза социологът.

"В Саудитска Арабия жените са нещо между мъжа и кучето. Вдигаме шампанско, защото някой им разрешил да карат коли. Примирили сме се с това, че демокрацията е локална, добави Андрей Райчев.

Ние сме оптимисти за българската съдба, защото тя винаги е една и съща. Не сме завистливи, ние сме дългосрочно планиращи. Ние сме междинна страна, не сме към Запада или Изтока. Презираме Изтока, но музиката ни е източна. Имаме източна хитрост и източен хумор. Но не сме немци. Сега сме западна част. Тази вековна граничност, която представляваме, ни е обогатила с огромен опит - на оцеляването - всяка власт е временна. Главното, с което съм горд, е с моята нация в следния пункт: повечето нации развиват хуманизъм, а ние сме развили човещина. Хуманизмът е вид ред, изискване. Човещината е нарушение на реда. Не си прав, ама човещина е. Оцеляващото същество е над реда и това е всичко", каза още Андрей Райчев.