Зам.-председателят на БАН: Българската наука умира
Секция: Наука
30 Ноември 2017 20:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-председателят на БАН: Българската наука умира

/КРОСС/ Българската наука умира. Младите учени в БАН са екзотика. Това коментира в студиото на „Още от деня" по БНТ зам.-председателят на БАН проф. Васил Николов. Изказването му е провокирано от отпуснатите пари за наука и бюджета на Българската академия на науките, заради който учените протестират. Според него сме свидетели на един много тъжен ден за българската наука, но и за българската държавност. А системата се разпада. „Човек не може да мисли за хляба си и да прави наука едновременно", посочи проф. Николов.

По думите му субсидията, която получава БАН за следващата година, е ниска. „Ако младите учени не получат подкрепа, как ще останат тези хора в България", попита професорът. Той обясни, че академията не може да покрие една четвърт от местата за докторанти. А младите учени избират по-скоро да заминат за чужбина. „Става дума и за отношение към науката. Когато усетят едно недостатъчно дружелюбно отношение към това, което правят, естествено ние ги прогонваме. Това е тъжното", посочи професорът.

Той изрази мнение, че учените не са доволни от подготвения бюджет от 78 милиона, тъй като санитарният минимум е 98 милиона. „Реално на нас ни трябват над 100 милиона", уточни още зам.-председателят на БАН.

Проф. Николов допълни, че с голяма част от парите се покриват разликите в минималните заплати и стипендиите. 510 лева заплата не е достатъчна да привлече млади учени. А 14 милиона от отпусканите субсидии всъщност са за държавни нужди. „Много отдавна ние не получаваме пари за наука", заяви още професорът.

В понеделник предстои да се проведе ново заседание на общото събрание на БАН. „Не бяхме разбрани за съжаление", посочи проф. Николов.