Ананиев: Налага се да има мораториум върху лекарствата
Секция: Здраве
01 Декември 2017 09:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ананиев: Налага се да има мораториум върху лекарствата

/КРОСС/ Мораториумът върху новите лекарства се налага, защото бюджетът на Здравната каса трябва да бъде стабилизиран. Това заяви за БНТ в първото си телевизионно интервю новият министър на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той увери, че нито един български гражданин няма да бъде лишен от лечение. В студиото на "Денят започва" Ананиев допълни, че се налага преразглеждане на клиничните пътеки. Темата ще бъде обсъдена с Българския лекарски съюз. Първото, с което се е заел новият екип на здравното министерство, е преглед на състоянието на държавните болници.

По думите на здравния министър, бюджета за 2018 г. е по-добър от този за 2017 г., тъй като той позволява да продължи финансирането на доказалите се политики и програми през тази година, като надгражда и такива, които са част от управленската програма на правителството и които допринасят за подобряване качеството на услугите, които се дават на българските граждани.

„Има ясно изразени приоритети, в това число един от приоритетите е здравеопазването. Ресурсът, който е отделен за здравеопазване, 4,712 милиарда лева, което осигурява ръст на разходите около 485 милиона лева. От тях 407 милиона отиват като допълнителни разходи към бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Този ресурс ще бъде използван предимно за детското и майчиното здравеопазване, профилактиката, ранната диагностика на заболяването, подобряване качеството на медицинските и стоматологичните услуги, електронното здравеопазване", коментира здравният министър.