Съдят "Гугъл" за следене на 5 милиона души
Секция: Технологии
01 Декември 2017 16:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съдят "Гугъл" за следене на 5 милиона души

/КРОСС/ Група хора, водена от Ричард Лойд, бивш изпълнителен директор на британската асоциация на потребителите "Кой?", са завели съдебно дело срещу Google, твърдейки, че интернет гигантът е събирал лични данни на повече от 5 млн. потребители на iPhone. Това се разкрива на сайта на потребителската организация.

Корпорацията, чието седалище е в калифорнийското градче Маунтин Вю, се твърди, че е заобиколила настройките по подразбиране за поверителност на браузъра "Сафари" на iPhone между юни 2011 и февруари 2012 г., използвайки част от кода, задавайки Google като бисквитка на телефоните на потребителите. Според жалбоподателите това позволява на Google да събира лични данни, като например историята на сърфиране в интернет, без да се търси съгласието на потребителя.

"Хората трябва да се доверят на големи компании като Google, защото те играят все по-голяма роля в нашето ежедневие. Това доверие да бъде възнаградено от страна на Google, като се възползва от информацията на хората без тяхното съгласие, е нещо, което трябва да бъде оспорено", изтъква изпълнителният директор на "Кой?" Питър Викари-Смит, цитиран от news.bg.

Успешен край на съдебния казус би довел до милиарди британски паунда обезщетение за потребителите, като това ще е най-голямото обезщетение, което някога е било изплащано на потребителите в Обединеното кралство.

Акциите на компанията "Алфабет", чиято собственост е Google, са отбелязали спад след разпространението на тази новина.