Жените от неолита са били по-силни от шампионки по гребане
Секция: Наука
02 Декември 2017 10:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жените от неолита са били по-силни от шампионки по гребане

/КРОСС/ Жените от неолита, които са живели преди повече от 7000 г. в централна Европа, са имали необикновено силни ръце - като на съвременните шампионки по гребане, съобщава "Нешънъл джиографик".

Учени от университета в Кеймбридж смятат, че физическата сила на тези жени е резултат от работата им, която е била изцяло ръчна. Те са обработвали почвата, садили са семена, събирали са зърно и са го мелели на ръка с помощта на два плоски камъка.

Учените са установили това, след като са анализирали раменната кост, както и тибията - пищяла на крака, на 45 съвременни жени, които играят футбол, тичат и практикуват гребане. След това изследователите са анализирали група жени с по-заседнал начин на живот. След това са сравнили тези характеристики на скелета с вкаменели кости на жени от неолита.

"Сравнявайки костите на съвременни жени, трениращи интензивно, с тези на жени отпреди 7000 г., можем да предположим какви дейности са извършвали нашите далечни предшественички", обяснява Алисън Макинтош от университета в Кеймбридж, която е автор на изследването.

При сравнението се оказало, че ако тяхната тибия е сходна с тази на университетски шампионки по гребане, то тяхната раменна кост е с 11-16% по-здрава от тази на гребкините и близо 30% по-силна от тази на останалите студентски от Кеймбридж, които се занимават по-малко интензивно със спорт.