Свлачище и преляло дере прекъснаха пътища в Родопите
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Декември 2017 09:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Свлачище и преляло дере прекъснаха пътища в Родопите

/КРОСС/ Свлачище прекъсна пътя за смолянското село Киселчово, а преляло дере е причината и за прекъсване на пътната връзка между девинските села Жребово и Кестен. Пътните артерии са прекъснати от снощи, като проблем в движението на автомобили има и по пътя за Арда, където трафикът се осъществява в едната лента, заради паднала каменна подпорна стена, информира "Дарик".

Снощи беше обявено бедствено положение в Смолян.

В следствие на обилните валежи от дъжд през нощта и силният вятър има множество сигнали за паднали дървета по пътните платна, както и камъни.

"Значително спокойна е ситуацията в областта, въпреки интензивните валежи. Няма бедстващи хора или населени места без електричество. Следим от близо обстановката и днес, като сме на щрек", коментира областният управител на Смолян Недялко Славов.

Нови сигнали за проблеми през денонощието не са получавани и в община Смолян, която от снощи обяви бедстващо положение.

"Нямаме бедстващи, следим от място всички критични точки в общината, в 8.30 ч. ще проведем заседание на, което ще обсъдим подробно обстановката и мерките , които ще предприемем за деня", коментира кметът на Смолян Николай Мелемов.

Цяла нощ доброволци, пожарникари и служители на различни фирми, изграждаха диги по поречието на река Черна в Смолян. Домът на осемчленно семейство в Смилян бе наводнен снощи от реките на река Сивинска.

Малко преди полунощ в Смолян е пристигнал и зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, за да следи от близо ситуацията.

Поради голямото количество дъжд, изсипал се над Родопите вчера, при нелеп инцидент в следствие на свлачище, загина 62-годишен мъж, докато бил на раздумка с приятели в ловната хижа до селото. Земната маса успяла да изненада компанията от осем човека, минавайки през една от стените и ги помела навън.