Дянков: Продължават да се наливат пари в здравеопазването, но то не се подобрява
Секция: Анализи
04 Декември 2017 09:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дянков: Продължават да се наливат пари в здравеопазването, но то не се подобрява

/КРОСС/ В Бюджет 2018 за пореден път се дават допълнителни пари за здравеопазване, близо 400 млн. лева допълнително спрямо предишните години. А само за последните 7 години са дадени близо 2 млрд. лв. повече пари. Системата ги усвоява, но здравеопазването не се подобрява. Така коментира бюджета в здравния сектор бившият министър на финансите Симеон Дянков.

"Аз се надявах, че министърът на здравеопазването, като бивш финансист ще подобри ситуацията. За съжаление обаче подходът не е сменен. Мислех, че може цялата система да се преразгледа. А не такива частични мерки, за да се каже, че няма да има нови болници, няма да има нови лекарства. Това според мен не е добра стъпка", заяви бившият министър на финансите Симеон Дянков.

„Мораториумът върху лекарствата за мен е грешка. И то по-скоро не е грешка, а показва, че по-общата политика в здравеопазването продължава да липсва", добави той.

Докато Симеон Дянков беше министър на финансите, бяха сменени най-много здравни министри. Правилно или грешно е да се наливат още пари в здравеопазването според него?

„В системата на здравеопазването, дори в тежките години на икономическа криза, по 300-400 млн. лв. допълнително влизаха в системата, но някак си качеството не се подобрява. Затова трябва да се погледне клинична пътека по клинична пътека. Да се види къде има достатъчно пари и къде няма", коментира Симеон Дянков.

По думите му Северна България се обезлюдява.

„Като се стигне до един етап, в който няма вече достатъчно хора, каквото и да правиш вече, каквито и магистрали да строиш, няма да се върнат хората. Тогава става голям демографски и икономически срив в Северна България и се фокусираме върху София, Бургас, Стара Загора, Пловдив. Но в Северна България икономиката липсва", каза още Симеон Дянков.

И прогнозира: „Пред нас има поне 3-4 години с добър икономически растеж между 3 и 5 %. Но те се изработват основно в София, Бургас, Стара Загора, в Южна България. Какво трябва да се направи? Да се гледа област по област", допълни Дянков, като уточни, че този предстоящ растеж се дължи и на растежа на Европейския съюз.