Никулден е!
Секция: Православие
06 Декември 2017 07:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Никулден е!

/КРОСС/ Днес почитаме Свети Николай Чудотворец. На Никулден празнуват на 200 хиляди именници. Освен тях празник имат рибарите, моряците, банковите служители и търговците. Честито на всички, които имат празник!

Това е един от най-важните православни празници и денят, на който в много семейства на трапезата се слага морска или сладководна риба, но най-често шаран. Никулден е постоянен празник, винаги на 6 декември, посветен е на Свети Николай Мирликийски, наречен Чудотворец, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Началото на цикъла на зимните празници започва два дни преди него, когато на 4 декември православната църква почита паметта на великомъченица Варвара. В народните представи Варвара и сестра й - Сава, чествана на 5 декември, са двете сестри на Свети Никола. От тях Сава е по-добрата, винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри подготвят празника на Св. Никола, затова се казва: "Варвара вари, Сава пече /меси/, Никола гости гощава".

Според народнохристиянския мит за подялбата на света на Свети Никола се паднали моретата, реките и езерата. Той е господар на целия подземен свят, рибите и водните демони. На този ден украсяваме елхата в къщи, а на трапезата ни има риба, чието тяло е покрито с люспи, както повелява традицията. Според поверието първата люспичка от рибата, сложена в портмонето ни, ще ни донесе освен здраве, и пари.

От 1992 г. Никулден се чества и като Ден на град Бургас.