Тръмп признава Йерусалим за столица на Израел
Секция: СВЯТ
06 Декември 2017 07:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тръмп признава Йерусалим за столица на Израел

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп днес ще признае официално Йерусалим за столица на Израел и ще нареди на Държавния департамент да започне процес на дислоциране на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим, предава CNN, като се позова на високопоставени източници от Белия дом.

Решението, което бе приветствано от поддръжниците на президента и от израелското правителство, среща критики в региона. Във вторник арабските партньори на САЩ предупредиха Тръмп, че това ще подкопае стабилността в региона и постави в безизходно положение мирния процес между Израел и палестинците.

Изявлението на Тръмп е планирано за сряда в 13.00 часа местно време. В него той ще „признае реалността", че Йерусалим отдавна е седалище на израелското правителство, казаха източници от Белия дом. Те подчертават, че решението няма да повлияе по никакъв начин границите на бъдещите израелска и палестинска държави.

Конституцията на Израел казва, че Йерусалим е столицата на държавата. Градът обаче е свещен за палестинците, също обявен за столица и от Палестина, заради което признатата от международната общност столица на Израел е Тел Авив, където се намират и всички посолства и представителства на други държави.