Полша не е готова да се раздели с руските танкове Т-72
Секция: Технологии
06 Декември 2017 09:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Полша не е готова да се раздели с руските танкове Т-72

/КРОСС/ Полската армия засега не е готова да бракува танковете Т-72, обяви порталът defence24.pl. Министерството на отбраната на Полша е обявило началото на аналитичната част на програмата по модернизирането на старите бойни машини.

В периода от 1979 г. до 1991 г. в Полша са произведени 682 танка Т-72. Част от тях после са модернизирани под името PT-91 Twardy, но повечето машини продължават службата в базовото си изпълнение.

Миналата година полското МО планира да бракува останалите Т-72, като постепенно ги замени с новата бойна машина, разработвана в рамките на проекта Gepard. Тези планове обаче са променени и от военното ведомство твърдят, че серийното производство ще започне не по-рано от 10 г. Това означава, че полските Т-72 ще продължават да служат и се нуждаят от модернизация.

След като МО събере и разгледа предложенията на ВПК, ведомството ще обяви своите изисквания относно подобряване на бойните способности на Т-72 и ще проведе открит конкурс.

Сега полската армия има около 900 танка - преимуществено РТ-91 Twardy и Т-72. Освен тях на въоръжение в механизираните подразделения има налични над 200 немски танка Leopard 2A4 и Leopard 2A5.