Военен експерт: САЩ се опитват да си присвоят победата в Сирия
Секция: Русия
06 Декември 2017 13:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Военен експерт: САЩ се опитват да си присвоят победата в Сирия

/КРОСС/ Изявлението, в което се казва, че за освобождението на Сирия основна заслуга има коалицията, водена от САЩ, не подлежи на истината заяви пред РИА "Новости" главния редактор на списание „Национална отбрана" - Игор Коротченко.

„Това изявление на Пентагона е опит да бъде присвоена руската победа над терористите в Сирия. Тактиката на американците винаги е била да очакват последния момент, когато обратът в хода на бойните действия става очевиден и едва тогава да активно се включват", - каза Коротченко.

Според военния експерт за разгрома на „Ислямска държава" (ИД) в Сирия ключова роля имат руските Въздушно-космически сили (ВКС) и Военноморският флот (МВФ).

Коротченко отбеляза, че без тях правителствените сили не биха могли да удържат на натиска на терористите.

„Асад щеше да бъде свален, Дамаск превзет, а ИД фактически би се легитимирала не просто като псевдодържава, но и би поела контрола върху цяла Сирия. Успешните действия на руските ВКС осигуриха стабилизация на ситуацията", - заяви той.

По молба на легитимните сирийски власти Русия е започнала своята антитерористическа операция в Сирия през 2015 година. От своя страна САЩ не са получавали разрешение за провеждане на бойни действия на територията на арабската република. През ноември по време на преговорите със Асад в Сочи - Путин заяви за голяма вероятност за скорошното приключване на антитерористичната операция на Русия в Сирия. По думите му под контрола на правителствените войски вече се намират 98% от територията на страната.