Kоктейли с ракия: модерното и традицията в една чаша
Секция: ЛЮБОПИТНО
06 Декември 2017 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Kоктейли с ракия: модерното и традицията в една чаша

/КРОСС/ Днес, ракията става модерно питие. Проучванията показват, че напитката все по-често се консумира в заведения и ресторанти и бавно се превръща в елемент от модерната градска култура и присъства дори в множество коктейли. Тази тенденция не подмина и петото издание на Балканския фестивал на ракията и спиртните напитки, който се проведе от 1-ви до 3-ти декември в София и събра 250 марки ракии и високоалкохолни напитки от български производители, както и традиционни спиртни напитки от Турция, Гърция, Македония, Сърбия и други балкански държави.

Организаторите на Балканския ракия фест бяха приготвили и специална изненада за един от посетителите. Той спечели 100 кила ракия - или 130 бутилки от водещите производители, представени на форума.

Щандовете на които се предлагаха интересни коктейли събраха доста публика. Например на щанда на "Вила Ямбол" се правеха два основни микса - Хайдут Димо и Ханска Медовина. Чашите също бяха нестандартни, украсени с вълна, български традиционни шевици, кожа и златни парички, за да създадат синергия между модерното и традицията. Хайдут Димо се прави с ракия Стралджанска, домашен ванилов битер, фреш лимон и захарен сироп. На щанда на „Вила Ямбол" имаше възможност да се опита и тяхната Стралджанска - Специална селекция, която отлежава до три години в собствени дъбови бъчви. Производителят е един от малкото, които работи със родни бъчвари и сам си прави бъчвите. Друг интересен факт е, че рецептата им за ракия е семейна и се е съхранила през времето. Всъщност „Вила Ямбол" бутилира първата мускатова ракия през 1986 г. - това е именно Стралджанска. Сортовете, които се използват са Мускат Отонел и Тамянка.

Ханската Медовина пък се приготвя от Кайлъшка гроздова, домашна медовина и домашен ванилов битер. За трите дни на феста барманът подготви над 300 специални коктейла. На форума се правеха и разновидности на класическото Блъди Мери, но с ракия, както и вариант с анасонова напитка и краставица, подобно на Мохито. Уникалният аромат и остатъчен вкус на ракията е чудесна отправна точка на всеки интересен коктейл, споделиха барманите по време на форума.

"Бих казал, че вече ракиите стават все по-хубави и по-хубави, по-изчистени, така да се каже с модерните технологии, които прочистват метиловия алкохол, примеси", коментира Ивайло Жегов, организатор на фестивала. И тенденцията е, че ракията става много добра, особено българската ракия. На откриването на фестивала бе официално оповестено и домакинството на България за Световния конкурс за спиртни напитки, който ще се проведе в Пловдив през август 2018 година.