Неутрализираха организирана престъпна група за трафик на хора
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Декември 2017 16:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Неутрализираха организирана престъпна група за трафик на хора

/КРОСС/ Операцията в България е реализирана под наблюдението на Специализираната прокуратура.

На 5 декември е проведена съвместна специализирана полицейска операция на територията на България и Кралство Швеция. В нея са участвали служители на ГДБОП и на Шведската национална полиция. Операцията е проведена под ръководството на Специализирана прокуратура и е наблюдавана от Евроджъст и Европол.

В рамките на проведените действия е неутрализирана организирана престъпна група за трафик на хора с цел просия. На територията на страната ни са задържани двама мъже - Б.П. /59г./и Б.Б. /41г./. по първоначални данни те са набирали, транспортирали и склонявали български гражданки да просят на територията на Швеция. За двамата има издадена Европейска заповед за арест и след задържането им в полицейския арест, с прокурорско разпореждане мярката им за задържане е удължена до 72 часа. В хода на операцията са извършени претърсвания на 8 адреса в Кнежа, обитавани от членове на групата, като от адресите са иззети вещи, относими към предмета на доказване - автомобили, мобилни телефони и СИМ карти, компютърни конфигурации, тефтери със записки, документи за парични преводи, накити от жълт метал, суми в левове и шведски крони, самолетни билети, наркотични вещества и други.

Паралелно, на територията на Швеция са извършени процесуално-следствени действия на 5 адреса, където са открити и иззети парични суми, тефтери със записки, мобилни устройства, документи за осъществени парични преводи. Арестувани са деветима съпричастни към престъпната дейност, сред които и жени /на възраст от 18 до 39г./. На 7 от задържаните е наложена мярка за задържане под стража.

В рамките на разследването са разпитани множество жертви на трафик на хора.

Работата по документирането на случая продължава, издирва се и още един от членовете на групата, обявен с едно лице с Европейска заповед за арест.