Славчо Велков: Не е вярно, че докладът за СРС-тата не съдържа тревожни данни
Секция: ПОЛИТИКА
07 Декември 2017 09:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Славчо Велков: Не е вярно, че докладът за СРС-тата не съдържа тревожни данни

/КРОСС/ Имало ли е незаконно подслушване на политици, магистрати и журналисти? Този въпрос разгорещи страстите в парламента. Главният прокурор и шефът на ДАНС отхвърлиха това твърдение. Шефът на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков заяви, че има подслушван много известен човек, политик и магистрат. Депутатите приеха доклада на работата на бюрото за 2016 година, а Рашков влезе в спор с главния прокурор и шефовете на служби заради твърдението му за множество нарушения при използването на СРС-та. В студиото на БНТ „Денят започва" за дискусия по темата гостуваха Славчо Велков, депутат от "БСП за България" и Маноил Манев, депутат от ГЕРБ

Славчо Велков коментира, че в доклада е достатъчно ясно и достатъчно точно написано за какво става дума и не са верни твърденията, че този доклад за 2016 година не съдържа тревожни данни и факти.

„Веднага след заседанието на Комисията за контрол над службите, разглеждането на доклада и единодушното му приемане още на другия ден ние внесохме в Народното събрание искане за изслушване на г-н Рашков във връзка с установени от нас тревожни факти и обстоятелства за нерегламентирано подслушване на магистрати и политици нетолкова, колкото на обикновените граждани, а там случаите са стотици", коментира Велков.

„Вчера, използвайки правото на първата сряда от месеца, ние внесохме това предложение като първа точка и оттам започнаха опитите за осуетяване на изслушването, включително с процедурни хватки, които се оказаха неуспешни. В изказването на главния прокурор имаше едно невярно изказване, че на заседанието на Комисията на контрол на службите и разглеждането на доклада не е станало и дума за тези подслушвания. Нищо подобно", коментира още Славчо Велков.

Маноил Манев от ГЕРБ коментира, че може би учудващо за мнозина, той е съгласен, че докладът е бил приет правилно. Той съдържа вътре в себе си много правилни, верни и точни констатации.

„Но говорейки за СРС-тата и за вчерашната ситуация, ние трябва да разделим доклада от изявата на г-н Рашков. Ако едното е професионалната работа на бюрото - подготвянето и изнасянето на доклада пред парламента, другото беше една чисто политическа заигравка, която не му прави чест", заяви депутатът от ГЕРБ.

Той добави, че Комисията на парламента е единственият орган, посочен и в закона, имащ правото да поиска абсолютно всички данни, свързани с нерегламентирани подслушвания. На всичко отгоре изрично е упоменато, че всички органи са длъжни да ги предоставят.

„Вчера нарочно не поискахме да е закрито заседанието. Законът е категоричен - целият 34-ти член обяснява какво прави бюрото и неговият ръководител ако намери, открие или получи данни за нерегламентирано използване на СРС-та", каза още Маноил Манев.