Затвор за добив на полезни изкопаеми без концесия
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Декември 2017 10:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Затвор за добив на полезни изкопаеми без концесия

/КРОСС/ Парламентът прие на второ четене промени в Наказателния кодекс, с които с лишаване от свобода до 6 години и с глоба от 1 000 до 20 000 лева се наказва лице, което извършва добив на подземни богатства без предоставена концесия или при спряна концесия, предава „Фокус".

„За" гласуваха 98 народни представители, 9 бяха „против", а един се въздържа. Същото е наказанието за лице, което държи, съхранява, транспортира, преработва или отчуждава незаконно добити подземни богатства.

Парламентът реши наказанието да бъде лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5 до 50 хил. лева, когато предметът на престъплението е в големи размери; деянието е извършено в защитена територия или защитена зона; когато е използван документ с невярно съдържание; когато участва длъжностно лице, възползвало се от служебното си положение или деянието е извършено повторно.

С промените в Наказателния кодекс наказанието е лишаване от свобода от 3 до 10 години и глоба от 10 до 100 хил. лева, когато предметът на престъплението е в особено големи размери и случаят е особено тежък; деянието е извършено от лице, което действа по поръчение на организирана престъпна група или има условия на опасен рецидив.

Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата.