Министър Цачева: Нужно е постигане на международните стандарти за достъп до правосъдие за гражданите и бизнеса
Секция: ПОЛИТИКА
07 Декември 2017 13:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Цачева: Нужно е постигане на международните стандарти за достъп до правосъдие за гражданите и бизнеса

/КРОСС/ Ефективната съдебна система е един от основните елементи за гарантиране на върховенството на закона и демократичните принципи на обществото. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева при откриването на Петата конференция за „Върховенствата на закона" на министрите на правосъдието от страните в Централна Азия и Европейския съюз (ЕС), която се провежда днес в Брюксел.

„Стремежът към постигане на международните стандарти за достъп до правосъдие за гражданите и бизнеса е важна стъпка в желаната посока. Въвеждането на алтернативните способи за решаване на спорове допринася за по-бързо и достъпно правосъдие, както и облекчава работата на съдилищата. С течение на времето алтернативни способи за решаване на спорове стават все по-популярни и в България също се търсят различни решения за подобряване на законодателната и организационната рамка", каза министър Цачева пред гостите на конференцията.

По думите ѝ 10 години след приемането на стратегията на ЕС за Ново партньорство със страните от Централна Азия, днешният форум е повод за равносметка на постигнатото през изминалия период след срещата в Астана през 2014 г., както и за очертаване на следващите стъпки.

За пример министър Цачева даде създадените по-тесни партньорски взаимоотношения, основани на взаимно доверие, споделеният опит между страните, възприемането на подходящи добри практики, използването на обучителни програми и специализации и реализирането на конкретни проекти.

Конференцията е организирана в рамките на Естонското председателство с подкрепата на Европейската комисия и цели да направи преглед на актуалното развитие в областта на достъпа до правосъдие в страните от Централна Азия и от ЕС със специален акцент върху механизмите за Алтернативно решаване на спорове (АРС).
В следобедните часове министър Цачева ще вземе участие и в съвместната сесия на министрите на ЕС в Съвета по „Правосъдие и вътрешни работи".