Откриха най-отдалечена черна дупка
Секция: Наука
08 Декември 2017 09:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха най-отдалечена черна дупка

/КРОСС/ Астрономите откриха рядък феномен от зората на нашата вселена: най-отдалечената от нас черна дупка сред известните досега, съобщав американската космическа агенция NASA, цитирана от news.bg.

Поради гигантските разстояния, които изминава светлината преди да достигне Земята, колкото по-отдалечен е космическият обект, толкова по-ранен етап от развитието на вселената наблюдават учените при изучаването му.

Откритата черна дупка е с маса, която е 800 милиона пъти по-голяма от нашето Слънце - чудовищни размери за ранната ѝ възраст.

"Тази черна дупка е много по-голяма отколкото очаквахме, като се има предвид, че става дума за 690 милиона години след Големия взрив. Това е предизвикателство към теориите за произхода на черните дупки." - коментира един от авторите на изследването Даниел Стърн от екипа на лабораторията на NASA в Пасадена, Калифорния - Jet Propulsion Laboratory.

Астрономите са комбинирали данни от орбиталния телескоп на NASA Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) и наземна апаратура за изследване на далечни обекти, включително телескопите "Магелан" на обсерваториите "Карнеги" в Чили. Астрономът от "Карнеги" Едуардо Банядос е изследвал обекти, подбрани сред откритите с помощта на WISE стотици милиони космически тела, за да бъдат подложени на съвместен анализ с данните от "Магелан".

Учените смятат, че формирането на подобни гигантски черни дупки на толкова ранен етап от живота на вселената е било възможно при специални условия, допускащи стремително нарастване на масата им. Но причината за този феномен остава загадка.

Новооткритата черна дупка поглъща "хищно" материята в центъра на далечна галактика-квазар, на ръба на видимия космос. Става дума за особено интересен квазар, тъй като той е съществувал по времето когато вселената едва е излизала от тъмните си времена и е започвала да свети.

Откритието може да даде фундаментални знания за Вселената, когато възрастта ѝ е била едва 5 процента от сегашната.

"Квазарите са сред най-ярките и най-отдалечени небесни обекти и са от решаващо значение за разбирането на ранната вселена", коментира съавторът на изследването Брам Венеманс от института "Макс Планк" в Германия.

При раждането си вселената е представлявала гореща "супа" от частици, които са се разпръснали в началния ѝ период, наречен "инфлация". Около 400 милиона години след Големия взрив тези частици са се охладили и са образували неутрален водороден газ. Тогава вселената е била тъмна, без нито една светлинка. Едва когато гравитацията е започнала да "кондензира" първичния газ, оформяйки първите звезди и галактики, картината се е променила. Енергията, която са започнали да излъчват древните галактики, е предизвикала йонизиране на водородния газ. С рейонизацията на Вселената, фотоните са започнали да пътуват свободно в пространството и в него се е появила светлина.

По-голямата част от първичния газ около новооткрития квазар е в неутрално (нейонизирано) състояние. Това означава, че квазарът е не само най-отдалеченият от нас, той е единственото ни свидетелство за далечното време преди вселената да започне да свети.

"Това е била последната голяма промяна при формирането на вселената и бележи една от границите на съвременната астрофизика", посочва Банядос.