България ще подкрепя мисиите на ОССЕ по време на Председателството
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Декември 2017 09:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България ще подкрепя мисиите на ОССЕ по време на Председателството

/КРОСС/ Заместник-министърът на външните работи Емилия Кралева изрази готовността на България да работи в тясно сътрудничество с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) по време на предстоящото българско Председателство на Съвета на ЕС. Българският дипломат заяви това днес в рамките на провеждащата се във Виена 24-та среща на Съвета на министрите на външните работи на държавите-участнички в ОССЕ.

„Западните Балкани са ключов приоритет за предстоящото Българско председателство. Това се вписва напълно в работата на организация като ОССЕ, поддържаща редица мисии в този регион", обясни Емилия Кралева. Тя увери участниците, че под председателството на България ЕС ще продължи да подкрепя дейността на ОССЕ в Западните Балкани, подпомагаща страните в региона в осъществяването на реформи в областта на върховенството на закона, политическия диалог, свободата на словото и правата на човека. За България е важно Съюзът да задълбочи подкрепата си за ОССЕ в трите измерения на сигурността - военно-политическо, икономическо/екологическо и хуманно, включително за противодействие на екстремизма и радикализма.

По време на изказването си тя заяви подкрепата на страната за принципите, отстоявани от организацията, в контекста на сигурността, стабилността и утвърждаването на демократичните ценности.

Ръководителят на българската делегация заяви още, че кризата в Украйна продължава да бъде сериозно предизвикателство за сигурността в Европа. Тя изрази загриженост за нарастващия брой жертви сред цивилното население и влошаващата се хуманитарна обстановка. „Зачитането на суверенитета на държавите и териториалната им цялост, както и ненакърняването на международно признатите им граници, са основополагащи принципи на европейската архитектура за сигурност, които днес са по-важни от всякога", подчерта в заключение Емилия Кралева.