Русия: Действията на САЩ могат да унищожат мирния процес в Близкия изток
Секция: Русия
08 Декември 2017 10:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия: Действията на САЩ могат да унищожат мирния процес в Близкия изток

/КРОСС/ След почти ден мълчание и Русия изрази позиция за едностранното признаване на Йерусалим за столица на Израел от САЩ. Това стана след телефонен разговор в четвъртък вечер между Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

Както и се очаква, руската позиция не е по-различна от целия останал свят и също изразява безпокойство спрямо решението на Доналд Тръмп, което застрашава сигурността в Близкия изток.

„Двете страни изразиха сериозна загриженост във връзка с решението на САЩ да признае Йерусалим за столица на Израел и обявяването за преместването на посолството от Тел Авив. Тези стъпки могат да унищожат бъдещето на мирния процес в Близкия изток", гласи съобщение на Кремъл.

Според руската страна е недопустимо по-нататъшно ескалиране на напрежението в региона и усилията на международната общност трябва да бъдат насочени към подпомагане на възобновяването на израелско-палестинските преговори с цел да се намери компромисно решение за статута на Йерусалим, като се изтъква и правото на палестинския народ да създаде своя собствена държава.