Пускат на търг за 1 милион евро руска лимузина, предназначена за Путин
Секция: Автомобили
08 Декември 2017 10:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пускат на търг за 1 милион евро руска лимузина, предназначена за Путин

/КРОСС/ Руска лимузина ще бъде пусната на търг с начална цена от 70 милиона рубли - което си е съвсем малко над 1 милион евро. Автомобилът е ЗИЛ-4112Р, разработен съвместно от АМО ЗИЛ и "Депо-ЗИЛ", и носи името „Монолит".

И причината за високата му цена не е само фактът, че е уникален, че предлага изключителен разкош, а и това, че е бил предназначен за Владимир Путин. Руският президент обаче така и не се възползва от него. През декември 2012 г. руският държавен глава тества возилото, но не остава впечатлен.

ЗИЛ-4112Р е построен на базата на модела 41047, от който остават само дръжките за прозорците и предният капак. Междуосието на базовия модел е увеличено с 200 мм. „Монолит" е с шест врати и шест пасажерски места. Задвижването на „Монолит" се осигурява от V8 двигател с работен обем 7,7 литра и мощност от 400 конски сили. Автомобилът обаче не е брониран, макар да има възможност за монтиране на бронебойна капсула.

Автомобилът е бил изваждан на търг и през 2016 г., когато за него е искана сходна сума, но тогава не е продаден.

Същата тази година за продажба бе изваден и още една кола от президентския гараж на Путин - Mercedes-Benz Guard Pullman S600 (W140). Стойността на бронираната машина бе 1 300 000 евро.