Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Декември 2017 18:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група

/КРОСС/ Операцията е проведена под надзора на Специализираната прокуратура; По първоначални данни групата е налагала монопол над дилърите по особено брутален начин.

Специализираната полицейска операция е проведена вчера на територията на Велико Търново. В нея са участвали служители на ГДБОП, ОДМВР - Велико Търново, дирекция „Жандармерия" и служители от бюрото по защита към главния прокурор. Акцията е реализирана под ръководството на Специализираната прокуратура. Подробности бяха съобщени на брифинг с главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директора на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, ръководителя на Специализирана прокуратура Иван Гешев и Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Досъдебното производство е образувано в началото на септември, съобщи прокурор Иван Гешев. Служителите на ГДБОП са започнали работа преди това. Неутрализирана е организирана престъпна група, занимавала се с наркотици, която по особено брутален начин е налагала монопол на дилърите. Проверени са 23 адреса, на четири от тях са открити и иззети наркотични вещества - марихуана, метаамфетамин и пико. Намерена е и подвижна лаборатория за производство на пико. Назначени са експертизи за установяването на количеството им. В хода на акцията са задържани 15 участници в престъпната схема. Ръководителят на групата и неговият заместник са с криминални регистрации в полицията. Това е най-сериозната група, занимавала се с този тип дейност, на територията на Велико Търново, а може би и на региона, коментира още прокурор Гешев. Поясни, че на задържаните ще бъдат повдигнати обвинения, съобразно ролята и участието им в организираната престъпна група.

Служителите в сектор „Борба с организираната престъпност" във Велико Търново показаха професионално познание на оперативната обстановка в региона, допълни гл. комисар Ивайло Спиридонов. Той обясни, че от 2014 година секторът има 4-5 реализации на сериозни групи за налагане на монопол на наркотични вещества във Велико Търново. Спиридонов допълни, че задържаната вчера група е извършвала изключително брутални насилия над дилъри, събрани са достатъчно веществени доказателства.

Главен комисар Младен Маринов даде висока оценка на постигнатия синхрон на работа с всички ангажирани институции. По думите му резултатите от този стил на съвместна работа са все по-добри. Главният секретар на МВР подчерта, че участието на прокурор „на терен" допринася за по-лесното обезпечаване на досъдебното производство.