Съдът във Варна си направи отвод от съдебното производство срещу Марешки и Колева
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Декември 2017 15:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съдът във Варна си направи отвод от съдебното производство срещу Марешки и Колева

/КРОСС/ Състав на Варненския окръжен съд, който трябваше да гледа наново делото срещу зам.-председателя на парламента Веселин Марешки, си направи отвод. Предстои то да бъде разпределено на друг състав и да започне отново от нулата. Причината за отвода според близки до делото е опит за натиск върху магистратите от страната на прокуратурата.

Делото срещу Веселин Марешки обикаля съдебните инстанции няколко пъти. Обвинението срещу него е за изнудване на наемател на заведение и за нанасяне на телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов. Според материалите по делото, Марешки поискал последователно 5 и 10 хиляди лева наем за заведение, за което твърди, че е строено върху негова земя. Преди 3 години Марешки и Костадинов защитаваха двете страни в спора и се стигна до размяна на удари.

ВКС отмени определението на съдия Красимир Гайдаров, който през април спря делото и го изпрати в Софийски градски съд, където се гледат делата срещу лица с имунитет. Мотивите бяха, че обвиненията срещу Марешки са за деяния, извършени през 2014 г., когато не е бил депутат и не е имал имунитет. В края на юни Марешки сам се отказа от имунитета си. Съдебни заседания бяха отлагани заради президентските и извънредните парламентарни избори, след които Марешки стана депутат. Сменен беше и съдия Светлозар Георгиев заради повдигнато обвинение срещу него. Сега съдът сам си направи отвод.