Посланиците на арабските дипломатически мисии в България осъдиха решението на Тръмп
Секция: ПОЛИТИКА
08 Декември 2017 15:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посланиците на арабските дипломатически мисии в България осъдиха решението на Тръмп

/КРОСС/ Посланиците и главите на арабските дипломатически мисии, акредитирани в България със седалище в София, остро осъждат решението на американския президент за признаване на Йерусалим като столица на Израел (силата - окупатор) и смятат, че това признаване и изграждането или преместването на която и да е дипломатическа мисия в Йерусалим е открито посегателство срещу арабската и ислямската нация, срещу правата на палестинския народ и на всички мюсюлмани и християни и опасно нарушение на международното право, Четвъртата Женевска конвенция, резолюциите на Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН по този въпрос, както и съвещателното мнение на Международния наказателен съд от 09.07.2004 г.

Това противозаконно признаване представлява сериозна заплаха за мира, сигурността и стабилността в региона и в света, освен това то взривява шансовете за мир и формулата за двете държави и укрепва екстремизма и насилието.

Признанието от страна на САЩ слага край на тяхната роля на приемлив за всички страни посредник за постигането на траен и всеобхватен мир в Близкия изток, базиращ се на резолюциите на ООН по въпроса, нормите на международното право и арабската мирна инициатива от 2002 г. и въз основа на формулата за две държави и принципа „земя срещу мир".

Потвърждаваме отново абсолютното право на Държавата Палестина на пълен суверенитет върху всички палестински територии, окупирани през 1967 г., включително Източен Йерусалим - столицата на Държавата Палестина, и се обръщаме настоятелно към всички държави да не признават никакави промени, извършвани от Израел (силата - окупатор) по линиите от 4 юни 1967 г.

Бидейки запознати с декларацията на българското Министерство на външните работи по този въпрос, издадена на 07.12.2017, посланиците призовават Българското правителство да продължи да се придържа към своята позиция, отхвърляща всякакви промени в правния и историческия статус на град Йерусалим.