Две трети от българите вземат под средната заплата
Секция: ИКОНОМИКА
08 Декември 2017 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Две трети от българите вземат под средната заплата

/КРОСС/ Две трети от българите, които работят на трудови договори, получават заплата под средната за страната, което само по себе си е ясен индикатор на разслоението, на диференциацията в доходите в страната, по-различно и некореспондиращо с подобното в Западна Европа. Това каза на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров, предвава „Фокус".

„Това води след себе си до концентрация и до продължаващ процент и брой на работещи бедни в България. Те са над 600 000 души, чиято заплата е под 700 лева според данните на Евростат. Като цяло картината с доходите макар и да се подобрява все още остава далеч от очакванията и исканията на хората.

Това продължава да обуславя макар и спадащия като процент и като число, но все пак продължаващ мигрантски поток от страната навън. Той беше близо около 40 000 души на година преди 4 - 5 години. Сега е под 30 000 души на година и горе-долу средно по един малък град на година се изнася от страната в повечето случаи трайно", каза още Димитров.

По думите му макар и да се подобряват тези процеси, те са много тревожни и много видими, и към тях трябва да се добавят усилия - ежегодно и системно увеличение на доходите.

Синдикалистите настояват за 5-годишен план за увеличение на заплатите.

„До 2022 година да постигнем поне 1800 лева средна работна заплата за страната. Между 100 - 150 лева ръст на година при растеж на икономиката около 4 - 5%", добави Пламен Димитров.

Той отчете, че все пак има ускорено движение нагоре на работните заплати през последните две години. Има по-малко от 8-процентно увеличение през 2015 година, а през 2017 година - близо 11% в частния сектор, което показва възходящо движение на самото увеличение. Достигната работна заплата за тази година надмина 1 000 лева.

„За третото тримесечие на 2017 година е 1037 лева", каза още Димитров.

Здравко Тошков, председател на регионалната структура на синдиката обяви, че Бургас е на девето място по средна работна заплата, която е 892 лева. Между 355 и 418 лв. е месечният доход на живеещите в Бургас. Преди Бургас са София, Софийска област, Стара Загора, Габрово, Пловдив, Варна, Разград, Враца.