Прокуратурите на България и Сърбия с Меморандум за сътрудничество
Секция: СВЯТ
08 Декември 2017 16:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурите на България и Сърбия с Меморандум за сътрудничество

/КРОСС/ На проведена среща между главния прокурор Сотир Цацаров и сръбския му колега г-жа Загорка Доловац в Белград беше подписан Меморандум за разбирателство и сътрудничество между двете прокуратури.

Документът предвижда взаимодействие в рамките на юрисдикциите на двете държави и при спазване на ангажименти, произтичащи от международни правни актове. Страните се съгласяват да си сътрудничат в обмена на информация и при изпълнение на искания за правна помощ в обхвата на международно-правното сътрудничество по наказателно-правни въпроси.

Предвижда се сътрудничество в областта на организираната престъпност, корупция, тероризъм, трафик на наркотици, оръжия и хора, незаконно превеждане на хора през граница, изпиране на пари, конфискация на постъпления, придобити от престъпна дейност, киберпрестъпност и др., при спазване на всички процедури по поверителност, съгласно действащите законодателства на държавите.
Меморандумът за разбирателство не засяга правата и задълженията, произтичащи от други действащи междудържавни споразумения.

Това е първият Меморандум, който урежда сътрудничеството между българската и сръбската прокуратури.
На срещата между българската делегация, водена от г-н Цацаров и сръбските им колеги беше подчертана важността на сътрудничеството между двете прокуратури. Подобни отношения са от ключово значение в борбата срещу организираната престъпност и корупцията, стана ясно по време на срещата.

Всички въпроси от взаимен интерес могат да бъдат решени само в светлината на общи усилия, заявиха г-жа Доловац и г-н Цацаров.