Предвидено е подпомагане за стартиращи компании в България
Секция: ИКОНОМИКА
08 Декември 2017 20:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предвидено е подпомагане за стартиращи компании в България

/КРОСС/ Министерство на икономиката, чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" подкрепя стартиращи предприятия с близо 100 млн. лева. Близо 30 млн. лева са договорени вече с нови компании, които разработват иновативни продукти, процеси и услуги, а за още 67,2 млн. лева ще бъде отворена до края на годината, процедура за подкрепа на нови предприемачески инициативи в приоритетни за икономиката ни сектори, както и в сектори, свързани с преодоляване на европейски и регионални предизвикателства. Това стана ясно от думите на съветника на икономическия министър Любомир Ганчев на кръгла маса на тема - "Финансови инвеститори срещат млади предприемачи от иновативни стартъпи и МСП", организирана от Съвета по иновации към БТПП.

Любомир Ганчев уточни, че създаването на повече стартиращи предприятия внася нова динамика в икономиката ни и потенциал за създаване, и поддържане на икономически растеж. По думите на съветника, ролята на държавата и в частност политиката на Министерството на икономиката, е да насърчава и подпомага стартиращите предприемачи, като е важно да се увеличи броя на фирмите във високо и средно технологичните производства и интензивните на знание услуги.

Съветникът на Министъра на икономиката запозна участниците и с реализираната програма "Техностарт", която също подкрепя стартиращи предприятия, най-вече на млади хора с жизнеспособни и иновативни бизнес идеи.
Министерството на икономиката активно си сътрудничи с всички партньори, като работодателските организации, неправителствения сектор и Асоциацията на стартиращите предприятия. По думите на съветника с това партньорство ще подпомогнем повече стартиращи фирми в България, ще насърчим повече предприемачи да започнат нов бизнес и ще популяризиране на стартъп екосистемата в страната.