Председателството на Съвета по правосъдие в Европа бе символично предадено на България
Секция: ПОЛИТИКА
08 Декември 2017 17:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Председателството на Съвета по правосъдие в Европа бе символично предадено на България

/КРОСС/ Естонският правосъден министър Рейнсалу предаде символично на министър Цачева Председателството на Съвета ПВР-Правосъдие.

Министърът на правосъдието на Естония Урмас Рейнсалу предаде на министър Цецка Цачева чукчето на Председателството на Съвета ПВР -Правосъдие - символ на приемствеността между държавите-членки.

Това стана преди минути в Брюксел по време на последното редовно заседание на Съвет по „Правосъдие и вътрешни работи" в рамките на Естонското председателство. За първи път страната ни ще бъде Председател на Съвета на ЕС от януари 2018 г., в продължение на 6 месеца.

Естонският правосъден министър подари на министър Цачева чадър с пожелание да я пази от вътрешнополитически бури, „защото най-важен е мирът у дома".

На свой ред българският правосъден министър заяви, че заедно с партньорите ни от Триото Председателства - Естония, България и Австрия, ще продължим в дух на приемственост и последователност политиките на Европейския съюз в област Правосъдие. „Ще търсим точния баланс за намирането на конструктивни и работещи решения", каза още тя. И припомни, че от ключово значение за България и за предстоящото председателство е осигуряването на ефективно, бързо и справедливо правосъдие по граждански и наказателни дела, основано на взаимното доверие в правните системи на държавите членки.
Като основен приоритет министър Цачева открои изграждането на Службата на Европейския прокурор.
В тази връзка по-рано днес тя се срещна с италианския си колега Адреа Орландо от когото потърси подкрепа за разширяването на обхвата на европейската прокурорска служба, както и за постигане на общ подход по регламента Брюксел IIA.

Представяйки другите приоритетите на България за предстоящото председателство, министър Цачева акцентира върху провеждането на преговори с Европейския парламент по предложенията, свързани с усъвършенстването на механизма за обмен на информация за съдимост на граждани на трети държави, борбата с изпирането на пари, взаимното признаване на решения за обезпечаване и конфискация, както и по Регламента за агенцията Евроюст.

В нашия фокус ще бъдат също предложенията за Регламент относно компетентността, признаването и изпълнението на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност, и относно международното отвличане на деца, Директива относно рамки за превантивно преструктуриране, предоставяне на втори шанс и мерки за повишаване на ефективността на процедурите за преструктуриране, несъстоятелност и опрощаване на задължения.