Акценти в пресата
Секция: Преглед на печата
09 Декември 2017 09:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Акценти в пресата

/КРОСС/ "Българинът плаща все по-малко за храна и все повече за данъци", пише в заглавие на първата си страница вестник "Сега". Оказва се, че в това отношение все повече заприличваме на другите страни от ЕС. Между 2008 и 2016 г. делът на разходите за храна и безалкохолни напитки в общия бюджет на българина е спаднал от 36.6% на 30.8%, като е напълно възможно през отиващата си година за първи път да слезе и под 30%, както е във всички останали членки на Евросъюза. От анализа на Института за пазарна икономика става ясно, че една пета от бюджета на най-бедните отива за жилищни разноски, а над 4% - за цигари и алкохол.

При представянето на проектобюджета на столицата за 2018 година, който е в размер на 1 млрд. и 43 млн. лева, кметът Йорданка Фандъкова е успокоила, че данъците няма да бъдат увеличавани, отбелязва вестник "24 часа". Изданието цитира и думи на зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов, който е изчислил, че всеки ден до София на работа пътуват 42 хиляди души.

Само 8 хиляди от купените елхички са законни. Това е бройката на коледните дръвчета, закупени досега от държавните горски стопанства, съобщава вестник "Монитор". 3200 от тези дръвчета са живи и след това могат да се засадят, а останалите 5000 са отсечени, показва статистиката на земеделското министерство, цитираната от изданието.

"Обявиха ракията за лекарство", пише в заглавие на първата страница на вестник "Телеграф". Учени от БАН са на мнение, че алкохолната напитка в малки количества е полезна за здравето. Според тях съставките й помагат на храносмилането като стимулират отделянето на ензими. И още - ако се пият по 50-70 грама ракия на вечер няма да имаме стомашни проблеми, допълва всекидневникът.

Папата поиска промени в молитвата "Отче наш", тъй като смята част от настоящия й текст за некоректен, съобщава на първата си страница вестник "Труд" като се позовава на публикация в британския "Телеграф". Изданието обяснява, че става дума за фразата "и не ни въвеждай в изкушение", която навежда на мисълта, че Бог е способен да изкуши. Според папа Франциск по-подходяща е френската корекция от 2013 година - "не ни позволявай да попаднем в изкушение".