Големият Стефан Данаилов на 75: Имам още какво да свърша
Секция: КУЛТУРА
09 Декември 2017 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Големият Стефан Данаилов на 75: Имам още какво да свърша

/КРОСС/ Стефан Данаилов - един от най-популярните и обичани български актьори днес, на 9 декември, чества своята 75-годишнина.

Той има над 150 роли в киното, театъра и телевизията, а тази вечер специално за него ще има празнична програма изненада Народния театър „Иван Вазов".

Очаква се да присъстват много от екранните и сценични партньори на актьора, както и студенти от всички випуски на проф. Данаилов в НАТФИЗ.

От 19:30 ч. официално ще бъде представена автобиографичната книга на Стефан Данаилов, написана в съавторство с журналиста и продуцента Георги Тошев, на базата на много интервюта, спомени и снимки - от детството до днешни дни.

В „Романът на моя живот" има всичко - и смешни случки от детски пакости, и любовни истории, и разкази от снимачните площадки, и неизвестни досега подробности за политическите битки на Стефан Данаилов, отбелязват издателите. На 27 години той става най-известният човек в България покрай сериала "На всеки километър", така че в книгата става дума и за тежестта на славата. Специално място е отделено на партньорките му в киното, сред които са Катя Паскалева, Невена Коканова, Доротея Тончева, Виолета Гиндева, Боряна Пунчева, Аня Пенчева и много други.

Честването на юбилея вече започна с изложбата "Непознатите портрети на Стефан Данаилов" в градинката пред Народния театър. Фотоси на 32 пана припомнят участието на Стефан Данаилов в някои от най-емблематичните филми на българското кино като „Следите остават", „Инспекторът и нощта", „Морето", „Понеделник сутрин", „Князът", „Черните ангели", „Топло", „Иван Кондарев", „Юлия Вревска", „Търновската царица", „Дами канят", сериалите „На всеки километър", „Фамилията".

Той даде и интервю пред БНТ по повод юбилея си. Ето част от него:

- Описвате порастването като приключение, киното като любовница, а студентите като вдъхновение. С какво тогава ще сравните живота?

- Животът? Като водопад, който изтича. Хайде да си представим Ниагарския водопад, от който толкова много вода изтича, изтича... ей така изтича и нашият живот. Обаче тая вода дава енергия, дава живот. Така че в живота на човека, ако е дал нещо на обществото, на близки, на приятели, е свършил някаква работа. Аз мисля, че съм свършил някаква работа и имам още какво да върша.

- Как съхранихте човечността в себе си?

- Тя не се съхранява. Ти или я носиш в себе си, или не я носиш! Но едва ли само човечността. Въпросът е, че аз не мисля лошо на човека преди да се срещна с него и след като си отида от него и съм огорчен, аз не нося лошо отношение със себе си. И мисля, че това е най-доброто, което ми се е случвало.

- А колко жени са чували: ти знаеш ли, че имаш страшни очи и зад кадър?

- Никога не съм им казвал. Тая фраза само там се употребява, защото то ще е нелепо. Представяш ли си сега да застана и да ти кажа: моето момиче, имаш страшни очи! Кога ще ме възприемеш сериозно? Никога! Така че това си остана една фраза от филма, но никога не съм я употребявал в моя личен живот, никога!

- Какво Ви изненадва на 75?

- Е какво да ме изненада на тия години?! Нищо не може да ме изненада! Важното е, че акълът ми сече и мога да разделям доброто от лошото и да преценя общо взето кой ме лъже и кой ми казва истината.