Борисов: Много от големите играчи имат интереси на Балканите, трябва да покажем мъдрост
Секция: ПОЛИТИКА
09 Декември 2017 13:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов: Много от големите играчи имат интереси на Балканите, трябва да покажем мъдрост

/КРОСС/ „Там където се строи - няма войни". Това за пореден път обяви министър-председателят Бойко Борисов по време на пресконференцията в Белград след работната среща с президента на Сърбия Александър Вучичи и премиерите на Гърция и Румъния Алексис Ципрас и Михай Тудосе в Белград.

„Надявам, се че това, което се опитваме да направим касае и всички нас. Срещата е далеч по-лесна от срещата с лидерите на Западните Балкани в София, защото три от държавите сме в ЕС, а Сърбия винаги е била в сърцето на Европа и неразделна част от Европа. Балканите са натоварени с войни и кръвопролития и 130 години след това отново си говорим за това как да устроим Балканите така, че хората да живеят по-добре. Запознах колегите със срещата с лидерите на Западните Балкани, с това, което работим по коридор 8 и 10.

Народите на Балканите знаят, че те са неразделна част не само от Европа, но тях. Всички заедно не трябва да генерираме проблеми, а да покажем мъдрост и че сме си научили уроците от историята", заяви Борисов.

Той подчерта, че е оптимист и вярва на Вучич, че ще се скъсят сроковете за присъединяване в ЕС.

„Балканите много векове наред са генерирали войни. Сега е ключов момент, тъй като много от големите играчи в света също имат интереси от Балканите. Искаме единни Балкани и модерна инфраструктура, искаме да няма роуминг и да не плащаме тези огромни пари", подчерта премиерът.

Според него не на последно място е дигиталната инфраструктура.

„Да подготвим интернет така, че да може да сме в следващия век. Сега е моментът. Лидерите на Западните Балкани, които бяха в София осъзнават, че са назад с ангажиментите си и трябва бързо да наваксат. Имаме възможност за финансиране за инфраструктурните проекти. Рядък шанс е, че и срещата с Китай 16+1 също е в София. Отправяме към Брюксел, че имат мъдри прогнозируеми, сигурни Балкани, които не генерират проблеми, а желаят да спазват всички правила, които европейската демокрация налага - върховенство на закона, по-високи доходи за хората, свобода на словото, инфраструктура. Нашата дружба не е насочена срещу никоя страна", заяви премиерът.

По думите му тя е за все повече възможности за инвестиции и строежи в Балканите.

„Искам да благодаря на всички, че посетихте Белград. За нас е чест, че имаме възможност да се видим тук и да сме ваши домакини", коментира от своя страна сръбският президент Александър Вучич.

„Нашите градове и държави са маркирани на картата не само на Европа, но и на региона. Има само едно, с което бихте могли да обидите сърбите - ако кажете, че те не са били добри домакини. Нашите срещи демонстрират продължаващото сътрудничество между нашите страни. Снощи няколко часа, както и днес сутринта говорихме за начините, по които да можем по-бързо да изведем Сърбия към последната права на ЕС", заяви Вучич.

По думите му това е изключително важно за бъдещето на сръбската страна.

„Обсъдихме и редица общи проекти между нашите държави. Съгласихме се, че с всички неща, по които ще работим ще успеем да допринесем за нашите държави. Горд съм с факта, че днешният ден, а и в последните години изключително много сме подобрили нашите взаимоотношения в полза на гражданите ни", каза още сръбският държавен глава.

„Искам да оповестя, че останалите ми колеги и приятели се съгласиха, че в началото на март в Букурещ ще е следващата ни съвместна четиристранна среща на високо равнище. После през май, преди тази в София, ще имаме още една в Гърция", обяви румънският премиер Михай Тудосе.

„Не искаме тези срещи да са нещо особено и отличаващо се, а да са регулярни и да носят важни послания. Доста дълго време разговаряхме по общите ни теми и решихме, че по-често трябва да има съвместни четиристранни срещи и между нашите министри", обясни Тудосе.

„И четирите държави си имат предизвикателства, но осъзнахме, че няма нито един проблем, който да не можем да преодолеем и да не намерим решение. С тези наши сбирки можем да хармонизираме позициите си и да намираме общи решения", заяви румънският премиер.

„Можем да помогнем за интегрирането на Сърбия в ЕС, защото тя граничи с България и Румъния. Сръбското интегриране може да стане чрез обща инфраструктура и обмен на студенти между държавите. Ще спомогнем за улесняването на техния европейския път", каза още той.

„Само със сътрудничество, солидарност и уважение на международните спогодби, особено на Лозанския договор, което е крайъгълен камък за нашия Балкански регион, бихме могли да постигнем просперитет, мирно съжителство, общ растеж и развитие". Това каза пък гръцкият премиер Алексис Ципрас.

„В една такава рамка на сътрудничество, Българското Председателство, което смятаме, че ще е Балканско, ще даде възможност да промотираме общите ни идеи и ценности", посочи той.

„Дава ни се възможност да можем да продължим Солунския дневен ред от 2014 година догодина в София, на базата на виждането ни за общо бъдеще", коментира Ципрас. „Приветствам това, че България ще организира среща на върха на европейските лидери и лидерите на Балканите през май, която ще е платформа за посланията, важни за нас", посочи гръцкият премиер.

„Подчертавам колко е важно да се срещаме в бъдеще, трябва да говорим, както за своите проблеми и предизвикателства, така и за общото ни бъдеще", заяви Алексис Ципрас. Според него България, Гърция, Румъния и Сърбия могат да изиграят изключително важна роля за придвижването и развитието на целия Балкански регион, и на цяла Европа.

Гръцкият премиер обясни, че на срещата са обсъдени темите за завършването на сегменти на тръбопровода ТАБ и интерконекторната връзка между Гърция и България.

„Историята ни е поучила, че напрежението и конфликтите не водят до нищо добро. Искаме да поставим основите за по добро бъдеще взаимно уважение и развитие. Това е нашето послание, което ще се чуе и от нашите партньори в ЕС", каза още Ципрас.

Бойко Борисов се съгласи с Алексис Ципрас.

„Приемаме Българското председателство на Съвета на ЕС като Балканско. С колегите сме осъзнали едно, че колкото и да е силна една държава, сама не може да преодолява всички проблеми. Неслучайно колегата Ципрас каза, че амбициозните задачи, които си поставяме с нашето председателство не могат да станат само с усилията на България. Затова го приемаме като балканско председателство. Всички ние имаме нужда от този спокоен регион. Неслучайно казах, че нашите усилия и това че сме четирима няма нищо общо с Вишеградската четворка. Поне аз винаги съм поставял, че като членове на НАТО сме лоялни партньори, но нашето сърце това е Европа, това е Брюксел", заяви Борисов.

По думите му независимо, че е много модерно да се говори за бюрокрацията в Брюксел, „сме убедени, че по-добър път няма".
„Нашите усилия не са да преодоляват някого в Брюксел, не са да правят нещо, което колегите в Германия и Франция правят. Напротив, ние сме обратното. Никой не може да свърши нашата работа", подчерта Борисов и уточни, че четирите страни помагат на Европа.

„Само преди 20 години се биехме на Балканите. Още има такива места, където могат да избухнат всеки момент. Имаме американски бази, руски бази и конфликтът е готов. Имаме мюсюлманство и християнство. Ами една искра само да хвръкне и... По-богатите държави могат да инвестират само когато е гарантирано върховенството на закона и политическата стабилност. Тук няма по-голям или по-малък. Искаме да помогнем на Брюксел при вземането на решения, а не да поставяме ултиматум. Да си напишем ние домашното и тогава да кажем какво предлагаме. Разбира се, тяхна воля е дали да го приемат", каза още Бойко Борисов.