Каракачанов: Трябва да използваме председателството, за да се утвърдим като стабилизиращ фактор в региона
Секция: ПОЛИТИКА
09 Декември 2017 14:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Каракачанов: Трябва да използваме председателството, за да се утвърдим като стабилизиращ фактор в региона

/КРОСС/ България трябва да използва 6-месечното председателство на Съвета на ЕС, за да утвърди ролята си на стабилизиращ фактор в Черноморския регион и на Балканите, и да повлияе за решаване на проблемите тук. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на научна конференция на тема „България между Западните Балкани и Черно море".

„За пореден ден медиите днес ни занимават с конфликта между Израел и Палестина. Това е важно, разбира се, но ние живеем в един регион, в който има достатъчно проблеми, които не са по-малко сериозни, а в перспектива, при наличието на външни фактори, които могат да финансират или да подтикнат един или друг фактор на Балканите, може да се получи доста по-неприятна ситуация от тази, която наблюдаваме в Близкия изток. Именно поради тази причина, България не може да бъде един страничен наблюдател", предупреди Каракачанов.

По думите му от ключово значение е да поддържаме добросъседски отношения и заради българските общности, които живеят в страните от региона на Западните Балкани и Черноморието.

Каракачанов призова за ускорено изграждане на транспортния коридор № 8, свързващ Черноморския регион с Адриатика:

„Един изключителен, стратегически важен проект, който е важен не само от икономическа гледна точка - това до голяма степен е една ос на стабилност. Този проект и новата активна политическа роля на страната ни ще допринесе за утвърждаване на сигурността в региона и в Европа", изтъкна Каракачанов.

На форума българският евродепутат Ангел Джамбазки изтъкна, че европейската интеграция на Западните Балкани е от ключово значение за мира в региона.

„Днешните времена са най-важните събития от нашата история от поне един век насам. Изключително важни са отношенията ни с Република Македония, с Република Албания. Присъединяването им към ЕС е задължително условие, за да има стабилност на Балканите", коментира Джамбазки.