Една година от трагедията в Хитрино
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Декември 2017 08:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Една година от трагедията в Хитрино

/КРОСС/ Днес, 10 декември 2017-а, се навършва 1 година от трагедията в шуменското село Хитрино, когато 7 души загинаха, а 29 бяха ранени при експлозия на влакови цистерни с газ пропан-бутан.

На 10 декември 2016 г. сутринта товарен влак дерайлира в района на гарата в селото. Сигналът за инцидента е подаден в 05.37 часа. Взривната вълна засегна инфраструктурата и повече от 300 домакинства в селото - част от къщите в населеното място бяха сринати до основи, а на други бяха нанесени сериозни щети.

Почти година след катастрофата най-големият въпрос е кога селото ще бъде напълно възстановено. Средства за това има благодарение на дарителските кампании и осигурените от държавата пари, но работата все още не е приключила. Хитрино получи помощ от държавата, ЕС и дарения в общ размер на близо 33 млн.лв. за възстановяване, което продължава и днес. Усвоените до момента средства са близо 7,3 млн. лв., най-много за обезщетения, строителство, ремонт и оборудване.

Факт са и съмненията за непрозрачност при управлението на средствата за обезщетения, ремонти и строежи.
Разследването на инцидента установи, че причината за дерайлирането на влака е несъобразена скорост и на двамата машинисти - Димитър Михнев и Радослав Петков, бяха повдигнати обвинения за непредпазливост. Според обвинението композицията е навлязла в гарата в Хитрино със скорост от 78 км/ч, вместо с допустимите - 40 км/час.