Името на Айртон Сена възкръсва върху новата суперкола на "Макларън"
Секция: Автомобили
10 Декември 2017 11:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Името на Айртон Сена възкръсва върху новата суперкола на "Макларън"

/КРОСС/ Британският производител McLaren Automotive официално представи най-екстремния автомобил на марката, който има сертификация за движение по обществени пътища. Купето се казва McLaren Senna, като е кръстено на легендарния пилот от Формула 1 - Айртон Сена, съобщава Automedia.

Досега моделът беше известен като P15. Въпреки че може да се използва на пътя, машината е предназначена предимно за каране на писта. От компанията обявиха, че този автомобил няма аналог и олицетворява ДНК-то на McLaren Automotive.

„Всеки елемент от тази машина има за цел постигане на безкомпромисна производителност, за да може да осигури максимална връзка между водача и самата кола. Автомобилът е събрал най-доброто, с което разполага компанията ни", се казва в съобщението на британския производител.

Свръхлеката конструкция на McLaren Senna с карбоново шаси представлява продължение на платфопата, използвана за модела McLaren 720S. Каросерията също е от карбон, като благодарение на това теглото на автомобила е 1198 кг. Така това е най-лекият McLaren в историята на марката.

Купето е получило множество уникални активни аеродинамични решения от най-ново поколение, които имат за цел да увеличат притискателната сила до „безпрецедентно ниво". Освен това автомобилът има и модернизиран задвижващ агрегат.

McLaren Senna е оборудван с 4,0-литров V8 туин-турбо, който е разположен зад водача и работи в комбинация със 7-степенна автоматична скоростна кутия с 2 съединителя. Мощността на мотора е 800 к.с. и 800 Нм въртящ момент. Задвижването е към четирите колела.

Официални данни за динамиката на купето не се съобщават, но се очаква то да ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,5 секунди и да развива над 320 км/ч. Купето има нова версия на независимото окачване от модела P1 с хидравлични адаптивни амортисьори и стабилизатори за напречна устойчивост - RaceActive Chassis Control II (RCC II).

Водачът има на разположение 4 режима на движение - Comfort, Sport, Track и Race, чието активиране променя работата на агрегатите. Освен това McLaren Senna разполага с най-модерната спирачна система, използвана някога от автомобил на компанията.

Официалната премиера на купето ще се състои през март догодина по време на автосалона в Женева. От модела ще бъдат пуснати само 500 бройки, които вече са продадени. Цената на McLaren Senna за Великобритания е 750 000 паунда, а за САЩ - 1 млн. долара.

Връзката между Айртон Сена и Макларън не е случайна. За мнозина най-великият пилот в историята на Формула 1 изкара 6 години в Макларън и именно с болидите на тази марка трите си световни титли.