Красимир Янков: Участвалите в приватизацията трябва да напуснат политиката
Секция: ПОЛИТИКА
11 Декември 2017 08:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Красимир Янков: Участвалите в приватизацията трябва да напуснат политиката

/КРОСС/ "Дойде време политиците на Прехода да отстъпят. Всички, участвали пряко или косвено в приватизацията, трябва да отстъпят, за да не бъдат в тежест на една ревизия на станалото през последните 28 години". Това е позицията на члена на Националния съвет на БСП Красимир Янков. В студиото на „Тази сутрин" той коментира ролята на партийния лидер Корнелия Нинова в раздържавяването на „Техноимпекс" през 1998 г.

„Корнелия Нинова изпълнява политическата програма на дясно правителство с премиер Иван Костов", подчерта Янков, като припомни, че левицата е била против приватизацията на външнотърговските дружества, защото тя е отрязала достъпа на държавата до ред пазари и така икономиката е била срината.

Според социалиста не може да се твърди, че въпросите на ГЕРБ към Нинова за „Техноимпекс" са удар по партията: „Категорично отхвърлям аз и другите членове на БСП да носим отговорност за един период, в който политиката е дясна и не се изпълнява от членове на БСП. Партията не е грешила през този период".

Бившият член на Изпълнителното бюро на БСП подчерта, че законови промени от времето на ОДС са дали възможност на хора без опит да влязат директно в управлението на ключови предприятия и да ги подготвят за „грабителска" приватизация. Той окачестви действията на Нинова от тогава като „политическа поръчка": „Председателят на БСП в един стар период е изпълнявала политиката на наш опонент".

„Приемете, че Корнелия Нинова в един период е изпълнявала дясната политика на Иван Костов и след това е еволюирала до член на БСП. Ляв е всеки млад човек, при нея има малко по-различен случай", отбеляза Красимир Янков.

Той определи като политик на Прехода и Бойко Борисов, като посочи, че като главен секретар на МВР през 2001 г. е можел да разследва престъпления свързани с приватизацията.

Янков коментира още, че в БСП е имало искания за вот на недоверие срещу правителството, но по неясни причини се е стигнало до забавяне и сега оправданието са преговорите с ДПС, макар левицата да има достатъчно депутати, за да внесе вота сама.