Медиците в Ловеч протестират, искат си заплатите
Секция: Здраве
11 Декември 2017 11:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Медиците в Ловеч протестират, искат си заплатите

/КРОСС/ Предупредителни протестни действия предприемат медиците от болницата в Ловеч от днес, предава "Дарик". Те ще стачкуват по един час на обед - между 12:00 и 13:00 часа, ако до сряда включително не получат възнагражденията си за септември, октомври и ноември.

Работещите в многопрофилната държавна болница в Ловеч са изпратили декларация с искане за изплащане на дължимите за три месеца назад заплати до Народното събрание, министър-председателя Бойко Борисов, правителството и Министерството на здравеопазването. Документът е подписан от почти всички началници на отделения, както и от повечето лекари и медицински сестри.

В декларацията се казва, че ако до три дни не бъдат изплатени възнагражденията на персонала и не се пристъпи към сериозни действия за стабилизиране финансовото състояние на болницата, ще бъдат предприети и ефективни протестни действия. Тоест, ако до сряда няма положително развитие на нещата, в четвъртък още от сутринта лекарите спират работа.

Междувременно в Общинския съвет в Ловеч е постъпило предложение да бъдат отпуснати финансови средства - награда, на медицинския персонал на Многопрофилната болница за активно лечение „Проф. д-р Параскев Стоянов" за предстоящите коледни празници.

Идеята е на независимата общинска съветничка Цветослава Банева, вносители са още колегите й Данчо Заверджиев, Виктор Стойчев, Даниела Събева и Александра Енева. Своите подписи по-късно са положили Иван Минков, Иван Иванов и Валентина Янкова.

Предложението е на всички работещи на трудов договор в болницата да бъдат изплатени поименно по 300 лв. Финансовият ресурс - общо 102 600 лв., да бъде осигурен от фонд „Резервен" от бюджета на общината.

Отпускането на средствата се предлага „с оглед тежкото финансово състояние на болницата и наближаващите коледни празници, както и факта, че персоналът полага неимоверни усилия за опазване на общественото здраве, въпреки тежките условия на труд".

Предложението ще бъде разгледано в четири постоянни комисии към общинския съвет - по бюджет, финанси и европроекти; по икономическа политика, туризъм и приватизация; по общинска собственост; по здравеопазване. Заседанията им са на 11 и 12 декември. Сесията на местния парламент е насрочена за 19 декември.