Сърбия отваря две нови глави от преговорите за членство в ЕС
Секция: ПОЛИТИКА
11 Декември 2017 11:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сърбия отваря две нови глави от преговорите за членство в ЕС

/КРОСС/ В рамките на междуправителствена конференция в Брюлкел, в понеделик, 11 декември, Сърбия ще отвори две нови глави от преговорите за членство в Европейския съюз, припомня белградското електронно издание Srbija Danas.

Решение за отваряне на Глава 6 (Дружествено право) и 30 (Външни отношения) бе взето от 28-те държави-членки на ЕС без разискване на заседание на Комитета на постоянните представители (КОРЕПЕР), проведено миналата седмица.

„Напредваме по европейския път", заяви министърът на европейската интеграция Ядранка Йоксимович в навечерието на междуправителствената конференция в Брюксел.

„Мисля, че трябваше да бъдат три (отворените) глави, но не можем да повлияем на всички", подчерта Йоксимович, допълвайки същевременно, че в някои от страните в Общността все още липсва разположение към Сърбия по определени въпроси. Министърът изрази увереност, че е „важно да вършим добра работа за Сърбия, главно заради нашите граждани, и повечето страни признават" това.

Очакваше се, че Брюксел ще даде „зелена светлина" и за отварянето на Глава 33 от преговорния процес - относно бюджетните и финансовите разпоредби, припомнят от редакцията.

По-рано тази година Сърбия започна преговори по Глава 20 и Глава 26, съответно Предприемачество и индустриална политика, и Култура и образование. Отварянето на втората бе блокирано от България и Хърватия. До този момент Сърбия е отворила десет и е затворила две от общо 35 глави.